02. siječanj 2017.

Hoće li početak 2017. donijeti oporavak na tržištu sirovom naftom?

Blagdansko zatišje u trgovanju sirovom naftom samo što nije završilo i slijedi siječanj, odnosno prvi kvartal, s nekoliko ključnih događaja koji će utjecati na cijenu crnog zlata, ali i konačni oporavak tog tržišta. Ukupno gledajući, sirova nafta završila je 2016. u puno boljoj poziciji nego posljednjih nekoliko godina, a trgovci su očekivane dobre vijesti za 2017. već djelomično ukalkulirali u svoje trgovanje, ponajprije sada već 20-postotni oporavak cijene u odnosu na kraj studenog.

- OPEC i nekoliko država izvan tog kartela obećali su smanjiti proizvodnju, na svojim sastancima u studenom i prosincu, a u prvom kvartalu ove godine možemo i očekivati posljedice takve odluke. No, bilo kakva naznaka odugovlačenja ili stopiranja tih najava imat će negativan utjecaj na cijenu nafte - poručuje Ole Hansen, rukovoditelj za robna tržišta u Saxo banci i dodaje da će američki proizvođači također reagirati povećanjem proizvodnje, čim cijena nafte poraste, no još se mogu čuti javne rasprave kojom će oni brzinom upumpavati svoje barele na globalno tržište.

>>>Plin i nafta iz škriljca preoblikovat će svjetsko tržište energije

Ipak, svi ulagači moraju pozorno pratiti ponašanje hedge fondova koji su tijekom proteklih 30-ak dana povećali broj špekulativnih dugih pozicija, s obzirom na najave OPEC-a i Rusije, ali ako se one ne ostvare oko 900 milijuna barela brzo će postati meta hitne likvidacije s posljedicama na cijenu nafte. Proizvođači su toga svjesni i učinit će sve što mogu da bi zadovoljili tržište, bilo konačnim smanjenjem proizvodnje ili, ako do toga ipak ne dođe, novim obećanjima kada će to napraviti.

Osim onih direktnih poteza na naftnom tržištu, tu je i indirektna nervoza koja se prikrada zbog makroekonomskih utjecaja.

- Iako nije direktno vezan uz trgovanje naftom, kineski juan prošle je godine u ovo doba znatno devalvirao s posljedicama na dioničkom tržištu, ali i rasprodajom nafte. Može se naslutiti da će juan i ove godine biti pod pritiskom, pa ulagači moraju biti na oprezu hoće li i koliki biti utjecaj na naftu – podsjeća Hansen i dodaje da će siječanj također donijeti i promjenu u Bijeloj kući. Donald Trup najavljivao je obećanja o rastu, poticajnim gospodarskim mjerama, rezanju poreza i ulaganjima u infrastrukturu, no, tek ćemo vidjeti što će točno poduzeti, kako i kada, nakon što zasjedne u Ovalni ured, zaključuju iz Kopenhagena.