Svijet
StoryEditor

Hoće li Španjolska zatražiti međunarodnu pomoć?

23. Rujan 2012.

Na svjetskim valutnim tržištima prošloga je tjedna tečaj eura znatno pao zbog slabljenja gospodarstva eurozone i nesigurnosti po pitanju hoće li Španjolska zatražiti međunarodnu pomoć kako bi suzbila dužničku krizu.

Tečaj eura pao je prošloga tjedna 1,2 posto, na 1,2975 dolara, dok je u odnosu na japansku valutu cijena eura potonula 1,5 posto, na 101,40 jena. I dolar je oslabio prema japanskoj valuti, za 0,3 posto, pa mu je tečaj skliznuo na 78,15 jena.  Prošloga je ponedjeljka tečaj eura dosegnuo 1,3169 dolara, najvišu razinu u četiri mjeseca, no od tada neprestano slabi, pa je većinu tjedna proveo ispod granice od 1,30 dolara. Posljedica je to, među ostalim, nesigurnosti po pitanju hoće li Španjolska službeno zatražiti međunarodnu pomoć.

Madrid razmišlja o zamrzavanju mirovina i ubrzanju postupka podizanja dobi za umirovljenje kako bi udovoljio uvjetima koje nalaže međunarodni paket pomoći. Zbog toga su kamate na 10-godišnje španjolske obveznice pale na najnižu razinu od siječnja. No, Španjolska ostaje u fokusu jer se još čeka odgovor na pitanje hoće li Madrid zatražiti cjelovit paket pomoći jer samo tako može osigurati sudjelovanje u ECB-ovu planu kupovina obveznice.

- Samo je pitanje vremena kada će Španjolska idućih tjedana zatražiti paket pomoći", kazao je Carl Hammer, glavni valutni strateg u banci SEB. Euro je, međutim, pod pritiskom i zbog slabljenja aktivnosti eurozone. Gospodarstvo tog bloka zabilježilo je u rujnu najoštriji pad aktivnosti od lipnja 2009. godine, pokazalo je izvješće uglednog londonskog instituta Markit, prema kojemu je ukupni indeks menadžera nabave eurozone (PMI) pao sa 46,3 na 45,9 bodova. Valutni stratezi prognoziraju da će jedinstvenu europsku valutu nastaviti pritiskati slabi gospodarski pokazatelji.

"Najnoviji indeksi menadžera nabave (PMI) pokazali su da, neovisno o tome što ECB poduzima, eurozona i dalje ostaje u recesiji, a to će pritiskati euro", smatra Peter Kinsella, valutni strateg u Commerzbanku. Polovicom tjedna pod pritiskom se našla i japanska valuta jer je tamošnja središnja banka BOJ najavila povećanje vrijednosti programa kupnje imovine za dodatnih 10.000 milijardi jena (128 milijardi dolara) kako bi poduprla gospodarsku aktivnost, nakon što su slične poteze nedavno poduzeli američki Fed i ECB.

BOJ-ov program kupnje imovine, čija je vrijednost sada uvećana na 80.000 milijardi jena, glavni je bančin instrument za ublažavanje monetarne politike kojim se ubrizgava likvidnost na tržišta, a sastoji se od kupovina državnih i korporativnih obveznica, kao i komercijalnih zapisa. Ipak, japanska se valuta brzo oporavila, pa je tjedan završila dobitkom i prema euru i prema dolaru.

25. travanj 2024 09:43