Svijet
StoryEditor

Hoće li tržište pasti kako bi uhvatilo tempo gospodarstva?

15. Srpanj 2013.

Nakon što je prošloga tjedna Fed signalizirao da će još neko vrijeme voditi labavu monetarnu politiku, u fokusu ulagača na Wall Streetu ovoga će tjedna biti kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Dow Jones indeks ojačao je prošloga tjedna 2,2 posto, na 15.464 boda, dok je S&P 500 skočio 3 posto, na 1.680 bodova, a Nasdaq indeks 3,5 posto, na 3.600 bodova.

Rekordni dosezi Dow Jones i S&P 500 indeksa zahvaljuju se izjavi predsjednika Feda Bena Bernanke da je labava monetarna politika nužna još neko vrijeme, što je na tržištu protumačeno kao najava da će se programi otkupa obveznica nastaviti dosadašnjim tempom sve dok se tržište rada znatnije ne oporavi.

Bernanke bi to mogao potvrditi u srijedu i četvrtak, kada će u Kongresu podnijeti izvješće o monetarnoj politici.

A kako su prošlotjedni Bernankeovi komentari otklonili veliki dio nesigurnosti s tržišta, idućih tjedana smjer cijena dionica uglavnom će ovisiti o poslovnim rezultatima kompanija za drugo tromjesečje.

Sezona objave kvartalnih poslovnih izvješća dobro je počela. Većina kompanija i banaka dosad je objavila bolje rezultate nego što se očekivalo. No, očekivanja su vrlo skromna, a s obzirom da su mnoge kompanije smanjile svoje procjene, i analitičari su posljednjih mjeseci smanjili svoja očekivanja.

Još nedavno su u anketi Thomson Reutersa procjenjivali da će zarade kompanija porasti za 8,4 posto, dok sada procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle za 2,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Njihovi prihodi mogli bi, pak, porasti za 1,5 posto.

Zbog tako nisko postavljene letvice, kompanijama će biti lakše prebaciti procjene, što otvara prostor za daljnji rast cijena dionica, kažu analitičari.No, pokažu li rezultati kompanija slabost, to bi moglo odvesti tržište i u suprotnom smjeru. Jer, cijene su dionica na rekordnim razinama, premda gospodarstvo nije baš u najboljoj formi.

- Fed je dosad uspijevao spriječiti veću prodaju dionica, no ili će gospodarstvo uskoro uhvatiti korak s tržištem, ili će tržište pasti kako bi uhvatilo tempo gospodarstva - kaže Scott Armiger, portfelj menadžer u fondu Christiana Trust.

20. travanj 2024 12:28