Svijet
StoryEditor

Hollande naslijeđuje lošu statistiku

10. Svibanj 2012.
Piše:
lider.media

Francuska industrijska proizvodnja pala je u ožujku oštrije nego što se očekivalo, potvrdivši da će Francois Hollande naslijediti slabo gospodarstvo kada sljedećeg tjedna preuzme predsjedničku dužnost.

Statistički ured INSEE objavio je da je industrijska proizvodnja pala u ožujku gotovo dva puta brže nego što se predviđalo, potonuvši za 0,9 posto, u usporedbi s prognozama analitičara za Reuters da će se smanjiti za 0,5 posto. Osjetno viša negativna stopa rasta pripisuje se privremenim čimbenicima, poput oštrog pada proizvodnje u energetskom sektoru, za 14,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, zahvaljujući zatopljenju krajem veljače nakon naglog zahlađenja u prvoj polovini mjeseca.

Podatak za ožujak utjecao je na rezultate za prvo tromjesečje, u kojem je tako industrijska proizvodnja pala 0,1 posto. INSEE očekuje da će francuski BDP u drugom tromjesečju porasti za 0,2 posto dok središnja banka očekuje stagnaciju, čime bi aktivnosti ostale nepromijenjene drugo tromjesečje zaredom. Analitičari pak za prvo tromjesečje očekuju blagi pad aktivnosti.

- Očekujemo vrlo blagi pad aktivnosti gospodarstva u prvom tromjesečju – u rasponu od 0,1 do 0,2 posto - rekla je Helene Baudchon iz banke BNP Paribas.- Možete reći da je čaša napola puna i da se Francuska zapravo dobro drži s obzirom na slabu međunarodnu situaciju, a možete reći i da je napola prazna i da tapkanje u mjestu kako godina odmiče nije dobra stvar - dodala je Baudchon.

19. travanj 2024 08:05