10. lipanj 2013.

Hrvatska pod višim stupom nadzora, Srbija ‘crna rupa‘

lider.media
lider.media

Top vijest u svijetu posljednjih dana ona je ona o nadzoru korisnika interneta od strane NSA-e. National Security Agency razvila je snažan alat kojim je samo tijekom ožujka ove godine presrela 97 bilijuna digitalnih podataka o telefonskim pozivima i razmijenjenim porukama diljem svijeta.

Britanski Guardian domogao se karte svijeta na kojoj je različitim bojama prikazano koliki je nadzor vršen nad digitalnim podacima u kojoj zemlji. Jedina zemlja označena crnom bojom je Srbija, piše Blic. Srpski mediji dodaju kako to znači da je Srbija zemlja u kojoj se presrelo zanemarivo malo digitalnih podataka.

Radi li se o tome ili je Srbija jednostavno zaboravljena pri kreiranju ove karte, svejedno je, jer i jedna i druga teorija dovode do istog zaključka - Srbija očito NSA-i nije interesantna.I dok je Srbija označena crnom bojom, Hrvatska, BiH i Crna Gora označene su zelenom što označava viši stupanj nadzora dok je Kosovo označeno narančastom bojom što znači da ih nadziru više od okolnih zemalja, tj. da ih nadziru jednako kao i Indiju, Kinu i Egipat.