Svijet
StoryEditor

Hrvatska ulaganja u Makedoniju simbolična

25. Studeni 2013.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak boravi u službenom posjetu Republici Makedoniji gdje je održao sastanak s ministrom gospodarstva Makedonije Valonom Saraqinijem, a ministri su potpisali izmjene i dopune bilateralnog Ugovora o trgovini i gospodarskoj suradnji.

U okviru službenog posjeta hrvatskog vladinog i poslovnog izaslanstva Republici Makedoniji u Gospodarskoj komori Makedonije održan je Makedonsko-hrvatski poslovni forum, izvijestili su iz Ministarstva gospodarstva.

Dvojica ministara složili su se da je razmjena od oko 200 milijuna eura tijekom prošle godine mala i neprimjerena. 

-Iako je za hrvatske gospodarstvenike Makedonija deseta investicijska destinacija, ipak su ulaganja simbolična jer su posljednjih godina hrvatske tvrtke u Makedoniji uložile samo 75 milijuna eura od ukupno 4 milijarde eura inozemnih investicija-, rekao ministar Vrdoljak.

 - Želimo maksimalno intenzivirati suradnju dviju zemalja te ostvariti partnerstvo hrvatskih i makedonskih tvrtki u investicijama na trećim tržištima. Hrvatska želi podijeliti svoja iskustva u realizaciji korištenja europskih fondova, a makedonske tvrtke poziva da ulažu u našu zemlju - rekao je Vrdoljak.

Hrvatski ministar gospodarstva poručio je da u partnerstvu s makedonskim tvrtkama Hrvatska može postići veći utjecaj u regiji.

- Naš cilj je u idućih pet godina ubrojiti Hrvatsku među pet trgovinskih partnera Makedonije i na tome ćemo uporno raditi. Potrebno je zajednički pokušati osvojiti i treća tržišta, posebno ona koja se nalaze izvan EU i koja imaju visoki rast - rekao je makedonski ministar te dodao ‘kako će preneseno hrvatsko iskustvo pomoći MakedonijI u procesu iskorištavanja međunarodnih fondova, liberalizaciji tržišta električnom energijom‘.

25. travanj 2024 14:53