29. travanj 2014.

Hrvatski gospodarstvenici sa predsjednikom Josipovićem traže poslove u Turkmenistanu

liderhrt
liderhrt

Predsjednik Ivo Josipović počeo je dvodnevni državni posjet Turkmenistanu sastankom s predsjednikom Gurbangulijem Berdimuhamedovim na kojem je istaknuo da Hrvatska želi biti dobar partner Turkmenistanu.

Nakon svečane ceremonije dočeka i himni, dvojica predsjednika održala su razgovor u četiri oka. Pritom su obojica istaknula želju da ovaj Josipovićev posjet unaprijedi odnose Hrvatske i Turkmenistana na svim područjima, posebice na gospodarskom.

Hrvatska želi biti dobar partner vašoj zemlji, rekao je Josipović i dodao kako će gospodarski forum koji se održava poslijepodne tome pridonijeti.

Zbog jačanja gospodarske suradnje s Josipovićem je u posjet stiglo brojno gospodarsko izaslanstvo, predstavnici 17 tvrtki. Na Turkmensko-hrvatskom poslovnom predstavit će se hrvatske tvrtke iz sektora energetike, strojne obrade, niskogradnje, metaloprerađivačke industrije, brodogradnje i turizma.

Uskoro bi u luku Turkmenbaši trebala uploviti i prva dva broda koja gradi pulski Uljanik.

Prigodom posjeta hrvatskog izaslanstva bit će potpisano i nekoliko međudržavnih ugovora, među ostalima i ugovor o suradnji dviju vlada, te o međuvladinu povjerenstvu za gospodarsku suradnju.