Svijet
StoryEditor

Hrvatsko izaslanstvo potražilo investicije u Poljskoj

21. Studeni 2013.

Agencija za investicije i konkurentnost (AIK) danas je izvijestila o službenom posjetu hrvatskog izaslanstva Poljskoj tijekom kojega je održan niz sastanaka sa 40-ak potencijalnih poljskih investitora na kojima su predstavljene investicijske mogućnosti Hrvatske, a posjet je iskorišten i za završetak procesa evaluacije lokacija za ulaganje jedne poljske tvrtke koja je za ulaganje u vrijednosti 15 milijuna eura razmatrala četiri zemlje, među kojima i Hrvatsku.

Hrvatsko izaslanstvo, predvođeno pomoćnicom ministra gospodarstva Sabinom Škrtić i ravnateljem Agencije za investicije i konkurentnost Damirom Novinićem, u službenom posjetu Varšavi boravi od 20. do 22. studenoga.

"Posjet je iskorišten i za završetak procesa evaluacije lokacija za ulaganje poljske tvrtke koja je, uz Hrvatsku, kao potencijalnu lokaciju za investiranje razmatrala i Srbiju, Sloveniju i Mađarsku. Agencija za investicije i konkurentnost projekt vodi od samog početka iskazanog interesa, a realizacija te greenfield investicije vrijedne 15 milijuna eura osigurat će do 300 novih radnih mjesta", navodi se u priopćenju Agencije u kojem se ne iznose detalji o potencijalnom investitoru i investiciji.

"Razloga za optimizam imamo i vrlo smo blizu donošenja odluke o investiranju ovog značajnog investitora u Republiku Hrvatsku", izjava je ravnatelja Agencije koja se prenosi u priopćenju.

Novinić ističe i kako se s tim investitorom intenzivno surađuje od samog početka, što je dovelo do uključivanja Hrvatske na užu listu analiziranih zemalja i detaljne analize pojedinih lokacija i procedure izgradnje pogona i početka rada.

U priopćenju se prenosi i izjava Sabine Škrtić kako je posjetom otvoren vrlo pozitivan dijalog te kako postoji veliki interes za suradnjom, a poseban naglasak stavljen je na interes poljskih investitora za investiranje u prerađivačku industriju, turizam i energetski sektor.

Tijekom posjeta hrvatskog izaslanstva je u suradnji s Poljskom agencijom za informiranje i inozemna ulaganja organizirana prezentacija investicijskih mogućnosti za poljske tvrtke koje su izrazile interes za investiranjem u Hrvatsku, a održan je sastanak sa zamjenicom poljskog ministra gospodarstva Ilonom Antoniszyn-Klik u cilju daljnjeg unaprjeđenja gospodarskih odnosa s naglaskom na razmjenu iskustva u privlačenju investicija.

S obzirom na činjenicu da je upravo Poljska prepoznata od strane američkih kompanija kao sjedište za središnju i istočnu Europu, u suradnji s AmCham Poljska, organizirana je prezentacija investicijskih mogućnosti i prednosti poslovanja u Hrvatskoj i američkim kompanijama koje razmatraju širenje svojeg poslovanja na jugoistočno tržište, navodi se u priopćenju i napominje kako će posjet završiti sastankom u najvećoj poljskoj gospodarskoj zoni i trećoj najatraktivnijoj gospodarskoj zoni u Europi - Lodz.

23. travanj 2024 17:18