Svijet
StoryEditor

I Crna Gora daje koncesije za ugljikovodike, INA bila zainteresirana ali bez ponude

20. Svibanj 2014.

Na tenderu za dodjelu koncesija za istraživanje i proizvodnju ugljikovodika u Crnogorskom podmorju kompanijama je ponuđena površina od preko 3.000 kvadratnih kilometara, ali ni jedna od tih lokacija nije u području Prevlake, kazao je crnogorski ministar gospodarstva Vladimir Kavarić a prenose u utorak podgorički mediji.

"Ponuđeno je 13 blokova u Jadranskom moru ukupne površine 3,19 hiljada kilometara kvadratnih i koji su u potpunosti vlasništvo Crne Gore. Nismo nudili područje oko Prevlake dok se Crna Gora i Hrvatska ne dogovore o razgraničenju na moru", kazao je Kavarić.

Na tender za dodjelu koncesija za istraživanje i proizvodnju ugljikovodika u Crnogorskom podmorju, koji je okončan proteklog tjedna, stigle su tri ponude od tri renomirana međunarodna konzorcija koja okupljaju šest velikih tvrtki.

Prvi konzorcij čine dvije kompanije iz SAD-a i Austrije, u drugom su tvrtke iz Italije i Rusije, a u trećem iz Grčke i Engleske. Kavarić očekuje da će, prema najavama, ugovorom biti precizirano da od ukupnog prihoda s ovih bušotine 65 posto pripada Crnoj Gori. Među 26 kompanija koje su pokazale zanimanje bila je i zagrebačka INA, ali na kraju nije dostavila ponudu.

20. travanj 2024 13:55