Svijet
StoryEditor

I dalje živi nada u poticajne mjere Feda

02. Rujan 2012.

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale, drugi tjedan zaredom, jer se očekivanja o najavama novih poticajnih monetarnih mjera u najvećim svjetskim gospodarstvima nisu ostvarila.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna oslabio 0,5 posto, na 13.090 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,3 posto, na 1.406 bodova, a Nasdaq indeks 0,1 posto, na 3.066 bodova. Cijeli tjedan trgovalo se vrlo oprezno dok se čekao sastanak središnjih bankara u Jackson Holeu u petak. Najviše se očekivalo od nastupa predsjednika Feda Bena Bernankea, jer su se ulagači nadali najavi novog, trećeg kruga kvantitativnog popuštanja monetarne politike. No, Bernanke je ponovno, kao i u nizu nastupu posljednjih mjeseci, samo ponovio da je situacija u gospodarstvu zabrinjavajuća i da je središnja banka spremna poduzeti daljnje monetarne poticajne mjere ako to bude potrebno.

Američko se gospodarstvo sporo, ali ipak oporavlja, pa Fed, kažu analitičari, ne žuri s novim poticajima.- Najveća se debata vodi o tome koliko je snažan rast gospodarstva i koliko bi Fed mogao biti agresivan. Nadajmo se da će se situacija u gospodarstvu poboljšati, a Fed poručuje da je spreman pomoći ako zatreba i da ima municije za to - kaže Giri Cherukuri, direktor u tvrtki OakBrook Investments.Slijedeća sjednica čelnika Feda održat će se polovicom rujna, pa i dalje živi nada u poticajne mjere. Tim više jer situacija u najvećim gospodarstvima svijeta nije baš sjajna. U Kini i Japanu rast se gospodarstva usporava, dok je niz zemalja eurozone u recesiji, stoga se ulagači nadaju novim poticajnim mjerama središnjih banaka, kao i odlučnijim potezima Europske središnje banke u borbi s dužničkom krizom.Ta nada podržava tržište već nekoliko mjeseci, no posljednjih tjedana cijene dionica stagniraju jer se ulagači pitaju može li se nastaviti njihov uspon, s obzirom da globalno gospodarstvo nije baš u najboljoj formi. I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,1 posto, na 5.711 bodova, a pariški CAC 0,6 posto, na 3.413 bodova. Frankfurtski DAX ostao je gotovo nepromijenjen na 6.970 bodova. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna pao 2,6 posto, na 8.839 bodova.

25. travanj 2024 12:11