Svijet
StoryEditor

I dok je prema jenu ojačao, tečaj eura prema dolaru pada

03. Rujan 2013.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle četvrti dan zaredom, jer je ulagače ohrabrilo jačanje industrijske aktivnosti u najvećim svjetskim gospodarstvima.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 2,5 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,2 i 1 posto.

U Singapuru su cijene blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,7 posto, ojačavši četvrti dan zaredom.

Premda nedostaje poticaj s Wall Streeta, gdje se jučer zbog praznika nije radilo, na azijskim burzama jutros vlada dobro raspoloženje, što se zahvaljuje jačanju gospodarstava u SAD-u, eurozoni i Kini.

Nakon jučerašnjeg podatka da je u Kini PMI indeks industrijskih aktivnosti dosegnuo najvišu razinu od travnja prošle godine, jutros je objavljeno da je PMI indeks uslužnog sektora blago skliznuo s 54,1 na 53,9 bodova. No, i dalje je čvrsto iznad razine od 50 bodova, koja ukazuje na jačanje tog sektora.

Ti su podaci otklonili strahovanja ulagača od pretjeranog usporavanja rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Stabilnost azijskih tržišta zahvaljuje se i odgađanju vojnog napada SAD-a i saveznika na Siriju, jer se čeka odluka američkog Kongresa po tom pitanju.

Zbog toga su zlato i japanski jen, koji slove za sigurna utočišta kapitala u nesigurna vremena, jutros ponešto oslabili. Cijena unce zlata skliznula je 0,2 posto, na 1.392 dolara.

Na valutnim je tržištima, pak, tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 98,48 na 99,46 jena, najvišu razinu u mjesec dana.

Cijena eura prema japanskoj valuti porasla je, pak, na 131,15 jena, dok je jučer u ovo doba iznosila 129,95 jena.

I dok je prema jenu ojačao, tečaj eura prema američkoj valuti pao je s jučerašnjih 1,3210 na 1,3180 dolara.

Jačanje dolara zahvaljuje se očekivanjima da će američki Fed već u rujnu smanjiti poticajne monetarne programe, pa bi američka središnja banka bila prva u svijetu koja bi, nakon dugog razdoblja vođenja ekspanzivne, zaoštrila monetarnu politiku.

S popuštanjem napetosti u vezi napada na Siriju, jutros su cijene nafte dodatno oslabile.

Nakon što je jučer potonula za 1,15 dolara, jutros je terminska cijena ‘crnog zlata‘ na burzi u New Yorku pala daljnjih 1,05 dolara, na 106,60 dolara po barelu.

24. travanj 2024 16:07