Svijet
StoryEditor

I Kina ima svog Stevea Jobsa

19. Srpanj 2012.
Piše:
lider.media

Legendarni Steve Jobs dobio je svog nasljednika, kineskog milijardera Lei Juna, piše magazin Forbes.

Mladi Jun je na čelu brzorastuće tehnološke kompanije Xiaomi, a osim po životnim afinitetima podsjeća na Jobsa zbog svog stila: njegova radna odjeća je crna majica i traperice koja je dugo bila dresscode Appleovog direktora, prije nego što se uvukao u dolčevitu.

Sličnost Forbes nalazi i u bankovnom računu. Mladi Kinez 2011. vrijedio je 800 milijuna dolara, no posao je procvjetao i prema zadnjoj Forbesovoj evidenciji Jun je sada težak oko 1,5 milijardi dolara. Njegova tvrtka bavi se mobilnom telefonijom, a njegove investicije uključuju i Morninside Group, Qiming Venture Partners, IDG te mnoge druge ugledne tvrtke. Procjenjuje se da tvrtka vrijedi oko 4 milijarde dolara, a Len posjeduje nešto više od 30 posto tvrtke.

Lun je navršio 43 godine, točno koliko je i Jobs imao kada je 1998. došao do svoje prve milijarde dolara. Uvjeren je kako će upravo on zasjesti na vrh kineske mobilne industrije, a njegovi kolege nazivaju ga vizionarom kojega ništa neće zaustaviti. Njegova tvrtka prodala je već tri milijuna mobilnih uređaja, a vodi ih politika kako je bolje prodati i uređaje ispod cijene kako bi dobili nove korisnike te im naplatili mobilne usluge, što je vrlo slično filozofiji Apple kompanije.

Xiaomi MI-One najpopularniji je model ovog proizvođača, za kojem je poludjela kineska mladež i stoji 320 dolara, dok iPhone 4S prodaju za 790 dolara.

- Da je Steve Jobs živio u Kini nikada ne bi uspio. On je bio savjesni perfekcionist, a kineska kultura simpatizira umjerenu sredinu – rekao je Jun. Osim po svojim poduzetničkim uspjesima kineski milijarder poznat je i kao uspješan investitor u kineske kompanije te ga uspoređuju sa poslovnim anđelima iz Silicijske doline.Ove godine Xiaomi planira proboj na međunarodno tržište, a među prvima planiraju osvojiti indijsko tržište te jugoistočnu Aziju. Poznavatelji tvrtke kažu da će se tek tada vidjeti njegova snaga, a i sam Jun kaže: Mobilna telefonija ne poznaje pojam nacionalnost.

26. travanj 2024 12:08