Svijet
StoryEditor

I MMF zainteresiran za antikriminalnu strategiju

19. Travanj 2015.

U posljednjih nekoliko godina bitcoin, virtualni novac, nije silazio s naslovnica svjetskih medija, no posljednje se vrijeme češće spominje u negativnom kontekstu.

Budući da nije reguliran, može se upotrebljavati u svijetu kriminala. Posljednje takve vijesti odnose se na pornografiju i kupnju takva materijala na internetu jer je ondje lakše sakriti tragove. Međunarodni monetarni fond, na čijem je čelu Christine Lagarde, surađuje s nekoliko najvećih svjetskih mjenjačnica bitcoina kako bi izradio strategiju prema kojoj se ta kriptovaluta više ne bi mogla rabiti u kriminalne svrhe.

Takve priče isplivale su u medije vjerojatno zbog toga što se cijela situacija s bitcoinom smirila. Splasnula je euforija koja je vladala prije godinu-dvije, a razlog su tomu ulaganja. Naime, fondovi rizičnoga kapitala pojačano ulažu u startupove diljem svijeta koji se bave tom kriptovalutom. U prva tri ovogodišnja mjeseca VC fondovi uložili su ukupno 229 milijuna dolara u takve startupove. Od 2012. u njih je uloženo ukupno 676 milijuna dolara, s time da je 50 posto iznosa uloženo od kraja 2014. do danas.

–Stanje s bitcoinom sada stagnira jer su se nakon početne euforije smirile strasti i sada se počelo ulagati u tu tehnologiju. U Hrvatskoj se ne događa mnogo toga u vezi s bitcoinom, barem ne toliko veliko. Građani se interesiraju za mogućnosti ulaganja, no problem je što nema zakonodavnog okvira – izjavio je za Lider Luka Klancir s hrvatskoga portala Crobitcoin.

Ističe da su pitali Hrvatsku narodnu banku o toj kriptovaluti i da su ih ondje uputili na europske institucije. Naime, problem je u tome što se bitcoin ne može klasificirati kao valuta, zato nije u nadležnosti središnje banke jer je zamišljen kao digitalna gotovina.

02. svibanj 2024 16:27