Svijet
StoryEditor

I Rusija tone u recesiju?

17. Travanj 2013.

Postoji rizik da rusko gospodarstvo klizne u recesiju uslijed oštrog pada cijena sirovina na svjetskom tržištu, pa će stoga ruska vlada razmotriti poticajne mjere, no i dalje će se pridržavati nedavno usvojenog fiskalnog pravila, izjavio je danas ruski premijer Dmitrij Medvedev.

Ta njegova izjava uslijedila je nakon što je prije nekoliko dana rusko ministarstvo gospodarstva snizilo procjene rasta ruskog gospodarstva u ovoj godini, s ranijih 3,6 na 2,4 posto, navevši kao razloge slabiji izvoz, oskudna ulaganja i usporavanje osobne potrošnje.

U svom govoru u donjem domu ruskog parlamenta, Medvedev je danas izrazio zabrinutost zbog utjecaja koji bi na rusko gospodarstvo mogle imati niže cijene sirovina i usporavanje globalnog gospodarskog rasta.

Najavio je da će ruski predsjednik Vladimir Putin uskoro održati sastanak s vladom i stručnjacima o tome kakve poticajne mjere primijeniti da bi se potaknuo stagnirajući gospodarski rast.

Ali, kazao je i da je vlada predana nedavno usvojenom fiskalnom pravilu prema kojem se plan državne potrošnje temelji na dugoročnoj prosječnoj cijeni nafte, a proračunski manjak ograničava na jedan posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

-To pravilo vrlo je važno u razdoblju kada su druge zemlje u recesiji, što se u krajnjem slučaju može i nama dogoditi u vrijeme kada cijene sirovina padaju- rekao je Medvedev.

Negativni gospodarski trend u Rusiji se početkom ove godine intenzivirao. Ruski BDP u siječnju je porastao po stopi od svega 0,9 posto, dok je u veljači pao 0,1 posto.

07. svibanj 2024 01:20