Svijet
StoryEditor

Ibuprofen produljuje život?

19. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Ibuprofen, lijek koji se koristi kao sredstvo za ublažavanje bolova, mogao bi imati i druge učinke. Tako barem govore rezultati istraživanja provedena pod vodstvom profesora Michaela Polymenisa sa američkog sveučilišta Texas A&M

Testiranje je provedeno na crvima i mušicama. Ovim jednostavnim organizmima ubrizgane su doze primjerene njihovoj veličini, a rezultati su svakako zanimljivi. Životni vijek im je produljen za 15 posto. Preračunato u ljudske godine, to bi značilo 12 godina duži život za prosječnog čovjeka.

– Ovaj eksperiment učinjen je kako bi se ukazalo na mogućnost da lijekovi mogu pozitivno utjecati na žive organizme. Moguće je da u budućnosti  nađemo i neke druge lijekove koji još više mogu produljiti život - smatra Polymenis.

Ne samo da su testirani organizmi živjeli duže, nego su i bili mnogo zdraviji. -Organizmi u koje je ubrizgan ibuprofen, u starosti su bili puno zdraviji od onih koji nisu bili izloženi tom lijeku - rekao je doktor Brian Kennedy , koji je također sudjelovao u istraživanju.

Ibuprofen, kao i aspirin, spada u grupu nesteroidnih  protivupalnih lijekova, te se nalazi na spisku esencijalnih lijekova Svjetske zdravstvene organizacije. Ipak, nemojte odmah požuriti s prekomjernim konzumiranjem, jer nekontrolirano uzimanje može imati i ozbiljne nuspojave poput probema sa srcem.

24. travanj 2024 01:52