Svijet
StoryEditor

IFC u Europu i Aziju uložio 4,2 milijarde dolara

13. Srpanj 2012.

Međunarodna financijska korporacija (IFC), članica grupe Svjetske banke, uložila je u privatni sektor u Europi i središnjoj Aziji rekordnih 4,2 milijarde dolara u protekloj financijskoj godini, a nešto više od pola tog iznosa usmjereno je u financijski sektor.

U financijskoj godini koja je završila 30. lipnja IFC je ukupno financirao 114 projekata s rekordnih 4,2 milijarde dolara. Ujedno je savjetovao banke o upravljanju rizikom i problematičnom imovinom, a poduzeća o održivom poslovanju i javno-privatnim partnerstvima, navodi se u priopćenju objavljenom u četvrtak.Oko 55 posto ukupnih IFC-ovih obveza u Europi i središnjoj Aziji usmjereno je u financijski sektor, kako bi se građanima i poduzećima olakšao pristup kreditima.Oko 1,3 milijarde dolara IFC-ovih obveza mobilizirano je iz međunarodnih i regionalnih komercijalnih banaka, usprkos ekonomskoj neizvjesnosti na europskim financijskim tržištima koja je ograničila kreditiranje i ulaganja.

- IFC je ponovo odigrao kontracikličku ulogu u Europi i središnjoj Aziji u fiskalnoj 2012., podupirući sveobuhvatni i održivi rast privatnog sektora, s naglaskom na projekte na području pristupa financiranju, poljoprivrednog poslovanja, infrastrukture i promjene klime - kazao je regionalni direktor IFC-a Tomasz Telma.U IFC-u izdvajaju rekordne 2,3 milijarde dolara uložene u 72 projekta na financijskom tržištu, kao i rekordnih 926 milijuna dolara jamstava za financiranje prekogranične trgovine i ekonomskog povezivanja.

Više od milijardu dolara uloženo je u 46 projekata u segmentu mikro, malih i srednjih poduzeća. U IFC-u izdvajaju i 854 milijuna dolara ulaganja u 18 projekata u sektorima infrastrukture i prirodnih resursa, uključujući željezničku i informacijsku tehnologiju u Rusiji, te projekte obnovljive energije u Bugarskoj, Hrvatskoj i Rumunjskoj i projekt lučkog terminala u Ukrajini.Više od milijardu dolara uloženo je također u 25 projekata u sektorima industrijske proizvodnje, poljoprivrednog poslovanja i pratećih uslužnih sektora u Gruziji, Srbiji i Ukrajini, te u proizvođača aluminija u Bjelorusiji i u pružatelje zdravstvenih usluga u Rusiji i Turskoj. U novoj financijskoj godini koja je počela 1. srpnja IFC će nastaviti podupirati diversifikaciju gospodarstava i omogućavanje pristupa osnovnim dobrima i uslugama, te pojačane napore u borbi protiv promjene klime, navodi se u priopćenju.

16. travanj 2024 07:55