Svijet
StoryEditor

Ikea kupuje vjetropark u Kanadi s 55 turbina

27. Siječanj 2017.

Švedski proizvođač namještaja Ikea planira kupiti vjetropark s 55 turbina u kanadskoj pokrajini Alberti kako bi ublažio ugljični otisak povezan s potrošnjom električne struje u tamošnjim trgovinama.

Vjetropark Wintering Hills kapaciteta je 88 megavata, a smješten je oko 130 km istočno od Calgaryja. Može proizvesti dovoljno električne energije za 54 velika trgovačka centra ili 26.000 domaćinstava.

Ikea ima desetak trgovina u Kanadi, a planira ih otvoriti još.

Ulaganje u obnovljive izvore energije približava Ikeu ostvarenju „globalne ambicije da do 2020. godine proizvodi više energije iz obnovljivih izvora nego što troši", priopćio je voditelj Ikea Canade Brendan Seale.

>>>IKEA otvara “pick up” punktove u Splitu, u Zagrebu novu “outlet” trgovinu

Tvrtka je izdvojila 3,2 milijarde dolara za obnovljive izvore energije na globalnoj razini i od 2009. godine potrošila je polovinu tog iznosa.

Sada planiraju kupiti pet godina star vjetropark u srcu kanadskog glavnog naftnog proizvodnog područja, od energetske kompanije TransAlte i rudarskog giganta Teck Resourcesa za gotovo 120 milijuna kandskih dolara (92 milijuna američkih dolara).

Bit će to drugo Ikeino ulaganje u obnovljive izvore u Alberti, nakon što je u 2013. kupila vjetropark kapaciteta 46 megavata u Pincher Creeku.

Njihova dva vjetroparka proizvodit će četiri puta više energije no što kompanija potroši u Kanadi. Očekuje se da će sporazum biti dovršen u sljedeća tri tjedna.

24. travanj 2024 08:06