Svijet
StoryEditor

Imamo dovoljno kapitala da u nekoliko dana skupimo novac za CO

18. Lipanj 2013.
Piše:
lider.media

Uspješnost strategije poslovanja poljskog osiguravateljnog gigatna PZU, ovisi o uspješnom preuzimanja Croatia osiguranja.

Jedina alternativa mogla bi biti akvizicija slovenkog Triglava, međutim Poljaci ne kriju entuzijazam koji gaje oko Croatije. Poručio je to u Varšavi predsjednik Uprave PZU-a Andrzej Klesyk, koji je hrvatskim novinarima objasnio kako je strategija njegove kompanije proboj na jug Europe, koji bi mogao započeti baš iz Zagreba. U slučaju neuspješnog preuzimanja CO-a ili Triglava, PZU-u ostaje tržište Srbije, no ono prema njihovu mišljenju nije ni približno atraktivno koliko hrvatsko, na kojeg su se u potpunosti koncentrirali.

Kleysk, doduše, ne zna u kojoj je fazi privatizacija CO-a, tek neslužbeno doznaje da je hrvatska Vlada odabrala konzultanta za privatizaciju te će uskoro objaviti natječaj. 

- U slučaju da uspješno uđemo u vlasničku strukturu Croatia osiguranja ne bi nam palo na pamet mijenjati njegovo ime koje je ipak brend koji prepoznaje 75 posto Hrvata. Isto tako, željeli bi smo u srednjem roku uložiti i u manji vlasnički dio, dok nas dugoročno zanima korporativna kontrola nad najvećih domaćim osiguranjem. Naravno da bismo voljeli da država ostane jedan od značajnih partera u CO-u jer bi to bila garancija da će CO pridonijeti i nama i vašoj državi - rekao je Klesyk.

Ono što bi možda i najviše zanima Vladu i ostale dioničare jest činjenica da PZU ima dovoljno kapitala da u nekoliko dana osigura novac za dionice CO-a. Riječ je o kompaniji sa tržišnom kapitalizacijom od gotovo devet milijardi eura i stopom adekvatnosti kapitala 400 posto većom.

Iako bi u početnoj privatizaciji bili spremni kupiti i manji udio, dugoročno ih ipak zanima natpolovično vlasništvo, a novac im očito nije problem. 

- Imamo dovoljno kapitala da u roku nekoliko dana osiguramo novac - kaže Klesyk dodajući da imaju 400 posto više kapitala nego im propisuje regulator.  Pozicija PZU-a u Poljskoj je slična je poziciji CO-a u Hrvatskoj. Drže 32 posto premije u segmentu neživotnih osiguranja i 40 posto životnih osiguranja, pri čemu im godišnja premija doseže čak 3,8 milijardi eura. Pritom su samo lani ostvarili neto dobit od 769 milijuna eura, dok im se tržišna kapitalizacija popela na iznos od devet milijardi eura.

Zasada, PZU je izvan Poljske prisutan tek u Ukrajini i Latviji te Estoniji i Litvi u koje ulaze ove godine. Mi se želimo širiti istočno od Berlina i zapadno od Moskve, izuzev tih gradova. To je naša poznata strategija, a želimo poručiti da CO-u pristupamo transparetno i bez skrivenih motiva. Mi smo imali goleme privatizacijske greške koje su dovele do dugogodišnjih sukoba dioničara s državom. Unatoč tome, uspjeli smo vratiti izgubljeni tržišni dio iz godina stagnacije te smo prerasli u tvrtku koja želi osvajati istočnu i južnu Europu te imamo vrijedna iskustva od kojih bi mogao profitirati i CO - zaključio je Klesyk.

20. travanj 2024 02:30