Svijet
StoryEditor

Imenovan novi predsjednik EBRD-a

19. Svibanj 2012.
Piše:
lider.media

Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) na svojoj godišnjoj skupštini koja se održava u Londonu imenovala je Sumu Chakrabartija svojim predsjednikom za iduće četiri godine, priopćeno je iz te banke kasno sinoć.

Chakrabarti, inače prvi Britanac koji je postao predsjednikom EBRD-a, trenutno obavlja dužnost glavnog tajnika pri britanskom Ministarstvu pravosuđa, te je jedan je od najviše pozicioniranih javnih dužnosnika u tome ministarstvu. Ranije je obavljao dužnost glavnog tajnika u britanskom Ministarstvu za međunarodni razvoj.Na mjestu predsjednika Uprave EBRD-a Chakrabarti je zamijenio Nijemca Thomasa Mirowa, koji je bio na čelu Banke od 2008. godine, i koji se ponovno bio kandidirao za tu funkciju ali bez podrške Njemačke, nakon što Europska unija nije uspjela postići konsenzus oko zajedničkog kandidata.

Za funkciju predsjednika EBRD-a kandidiralo se ukupno pet kandidata. Uz Chakrabartija i Mirowa, to su bili i Philippe de Fontaine Vive Curtaz iz Francuske, Jan Krzystof Bielecki iz Poljske i Božidar Đelić iz Srbije. Predsjednika EBRD-a izabrali su delegati iz 65 država i dioničari banke na njezinoj godišnjoj skupštini, koja se održava u Londonu 18. i 19. svibnja. EBRD je utemeljen 1991. godine radi pružanja pomoći bivšim komunističkim zemljama u središnjoj i istočnoj Europi u provedbi tranzicije na tržišno gospodarstvo.

19. travanj 2024 07:50