Svijet
StoryEditor

Indija želi do 2019. godine dovesti internet do čak 800 milijuna stanovnika

18. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

Indijska vlada uložit će 17 milijardi dolara u stvaranje infrastrukture potrebne za izgradnju optičke mreže koja će povezati sve ruralne ogranke vlasti.

Ideja jest povezati cijelu zemlju u razdoblju od tri godine. Ravi Shankar Prasad, indijski ministar komunikacija i IT-a te šef grupe koja će nadzirati provedbu programa Digital India, tvrdi da će indijski kabinet odobrio program prošlog mjeseca. Plan za ovu godinu jest umrežiti 50 tisuća ruralnih zajednica te još po 100 tisuća u dvije naredne godine.

- Čitava će zemlja biti umrežena u razdoblju od tri godine i Internet će doprijeti čak i do najzabačenijih sela. – izjavio je Prasad. Dodao je kako indijski premijer Narendra Modi, koji je na čelu programa Digital India, osobno nadzire njegovo provođenje.

Program bi trebao u kratkom roku povećati korištenje interneta u Indiji i potaknuti ekonomiju. – Indija je nadomak digitalne revolucije golemih razmjera. – kaže Prasad.

Ipak, stručnjaci tvrde da su pred programom brojni izazovi. Oni najteži su zasigurno pronalaženje financijskih sredstava i provođenje programa u roku. Indijski politički sustav također bi mogao izazvati probleme u provođenju programa, a nije zanemarivo ni pitanje privatnog vlasništva zemlje kroz koju se planira provući tisuće i tisuće kilometara optičkih kabela.

Indijska vlada planira zaposliti barem deset CEO-a koji će nadgledati provedbu programa Digital India u ključnim ministarstvima.

Sveobuhvatni plan jest stvoriti platformu koja će cjelokupnom stanovništvu omogućiti pristup vladinim uslugama kao što su obrazovanje, zdravstvo, e-trgovina i slično. Planiraju izdavanje brojnih certifikata riješiti putem interneta. Osim toga, predviđeni su i treninzi računalne pismenosti za oko 200 tisuća ruralnih zajednica diljem Indije.

19. travanj 2024 20:04