Svijet
StoryEditor

Indijska letjelica Mangalyaan smjestila se u orbitu Marsa

24. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

Indija je doživjela uspjeh sa svojom prvom interplanetarnom misijom. Indija se tako lansirala u elitni klub zemalja kojima je to pošlo za rukom.

Svemirska letjelica Mangalyaan rano jutros je ušla u Marsovu orbitu.

- Prešli smo granice ljudskog istraživačkog duha i inovacije. Prešli smo rutu poznatu rijetkima. – izjavio je indijski premijer Narendra Modi, čestitajući usput državljanima Indije na tom pothvatu.

Znanstvenici su Mars orbiter misiju, koja je dobila nadimak MOM, opisali kao besprijekornu. Na listi zemalja koje su uspjele ostvariti ovaj cilj, uz Indiju su još samo bivši SSSR, SAD i EU. Indija je, međutim, prva koja je do Marsa stigla iz prvog pokušaja. Više od polovice pokušaja – 23 od ukupno 41 pokušaja – je neuspjelo. Na toj listi je i japanska ekspedicija iz 1999. godine te kineska ekspedicija iz 2011.

SAD je prvi uspjeh u ovakvoj vrsti svemirske misije doživio 1964. godine, bivši SSSR je do Marsa došao 1971., a Europska svemirska agencija 2003. godine.

Ovo je golem podvig za zemlju u razvoju kao što je Indija, koja broji čak 1,2 milijarde stanovnika, od čega većina živi u siromaštvu. Istovremeno, Indija ima jak i razvijen obrazovni sustav kad je riječ o područjima tehnologije i znanosti, koji je proizveo milijune programera, inženjera i doktora, od kojih mnogi tvore indijsku srednju klasu.

Mangalyaan je sagrađena u svega 15 mjeseci, a ukupni troškovi iznose tek 75 milijuna dolara. Usporedbe radi, NASA-ina misija Maven (Mars Atmosphere and Volatile Evolution mission), koja je do orbite Marsa dospjela u nedjelju, koštala je gotovo deset puta više – 671 milijun dolara.

Letjelica će kroz šest mjeseci, koliko će kružiti oko Marsa, sakupljati podatke o vremenskim uvjetima na Marsu te pokušati riješiti misterij nestanka vode s površine tog planeta.

23. travanj 2024 15:28