Svijet
StoryEditor

Industrija luksuzne robe u problemima, Kinezi i Rusi manje troše

28. Srpanj 2014.

Slabi poslovni rezultati LVMH-a, najvećeg svjetskog proizvođača luksuzne robe, potvrdili su prošloga tjedna da je industrija brendiranih proizvoda suočena sa sporim rastom zbog pada potražnje kineskih i ruskih turista, najvećih kupaca te robe u svijetu.

Industrija luksuznih proizvoda brzo se oporavila od financijske krize i recesije 2008. godine, pa je od 2010. do 2012. zabilježila snažan rast. No, posljednje dvije godine taj se rast drastično usporio, među ostalim, zbog strogog kažnjavanja korupcije i nelegalnog trgovanja u Kini.

Mnogi luksuzni brendovi, kao što su Louis Vuitton i Gucci, posljednjih desetak godina puno su investirali u nove dućane u Kini kako bi privukli tamošnje kupce srednje i visoke klase. Kina je za tu industrija bila glavni pokretač rasta, čime je nadoknađena slabost potražnje za luksuznom robom u Europi i Japanu.

Međutim, pad prihoda i dobiti u prvom tromjesečju LVMH konglomerata - čiji su brandovi Louis Vuitton, Moet henessy, Zenith, Tag Heuer, Christian Dior – potvrdio je tezu da je za tom robom pala potražnja Kineza, najvećih svjetskih kupaca luksuzne robe, te da je ta industrija suočena sa sporim rastom idućih godina.

Izvješće LVMH-a pokazalo je da turisti, posebice kineski, znatno manje kupuju u Hong Kongu, bivšoj britanskoj koloniji, u kojoj mnogi proizvođači luksuzne robe ostvaruju i do 10 posto svojih ukupnih prihoda.

Na cjelokupnom tržištu Hong Konga, Makaa i matične Kine vodeći svjetski proizvođači luksuznih brendova ostvaruju, pak, više od trećine svojih ukupnih prihoda.

„Situacija u toj industriji neće se poboljšati dok se ne stabiliziraju trendovi u Aziji“, kaže Omar Saad, analitičar potrošnje iz tvrtke ISI Group.

A trendovi pokazuju da Kinezi manje kupuju luksuznu robu ne samo u domovini nego i u inozemstvu, pa Saad navodi da je u Francuskoj i drugim europskim zemljama osjetno pala potrošnja kineskih turista. Posljedica je to, kaže, visokog tečaja eura, zbog čega je ionako skupa luksuzna roba postala još skuplja.

Pad prodaje brendiranih proizvoda u Europi posljedica je, također, pada potrošnje Rusa, najvećih svjetskih potrošača luksuzne robe nakon Kineza, zbog sankcija protiv Moskve u vezi ukrajinske krize i pada tečaja rublja.

25. travanj 2024 08:58