Svijet
StoryEditor

Industrijski sektor u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu i dalje raste

16. Prosinac 2013.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale jer ulagači nisu voljni riskirati uoči odluke američke središnje banke o poticajnim monetarnim mjerama.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 1,5 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji, Hong Kongu, Singapuru i Šangaju skliznule između 0,2 i 1,2 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 0,3 posto.

Pad cijena dionica posljedica je nesklonosti ulagača prema riziku uoči posljednje ovogodišnje sjednice čelnika američke središnje banke u utorak i srijedu.

Premda mnogi procjenjuju da će Fed programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, vrijedne 85 milijardi dolara mjesečno, smanjiti početkom iduće godine, ipak postoji bojazan da taj potez povuče već ovoga tjedna.

Prošloga su tjedna republikanci i demokrati u Washingtonu postigli dogovor o proračunu, a svi posljednji podaci ukazuju na jačanje američkog gospodarstva, što govori u prilog smanjenju poticaja.

No, nastavljaju se nagađanja za i protiv tog poteza, koja traju već mjesecima.

 - I dalje postoji 50 posto izgleda da Fed smanji poticaje već ovog tjedna. Mislim da bi čelnici središnje banke jednostavno trebali čvrsto stisnuti zube i prekinuti s ovom ‘hoće, neće‘ sapunicom - kaže Shane Oliver, strateg u tvrtki AMP Capital.

Negativno je na tržišta jutros utjecalo i izvješće HSBC banke, prema kojemu je PMI indeks industrijske aktivnosti u Kini u prosincu skliznuo s 50,8 na 50,5 bodova, najnižu razinu u tri mjeseca. Ipak, kretanje tog indeksa iznad 50 bodova pokazuje da industrijski sektor u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu i dalje raste.

A na valutnim je tržištima dolar jutros blago oslabio. Njegov tečaj prema japanskoj valuti kreće se oko 102,80 jena, dok je u petak iznosio 103,20 jena.

Dolar je oslabio i prema europskoj valuti, pa je cijena eura porasla s 1,3740 dolara, koliko je iznosila u petak, na 1,3760 dolara.

No, euro je oslabio prema ‘japancu‘, pa mu je tečaj skliznuo na 141,40 jena, dok je u petak iznosio 141,80 jena.

20. travanj 2024 01:25