Svijet
StoryEditor

Investicije najvećih svjetskih korporacija mogle bi pasti treću godinu zaredom

04. Kolovoz 2015.

Kapitalne investicije najvećih svjetskih korporacija ove bi se godine mogle pasti treću godinu zaredom, predvođene sektorima energije i sirovina, pokazalo je izvješće agencije za kreditne rejtinge Standard & Poor‘s.

Kapitalna izdvajanja nefinancijskih korporacija mogla bi biti jedan posto manja u ovoj godini te za četiri posto u 2016. godini, pokazalo je S&P-ovo globalno istraživanje o kapitalnim investicijama u 2015. godini. To je istraživanje obuhvatilo vodećih 2.000 državnih i privatnih velikih korporacija.

Rast kapitalnih investicija smatra se ključnim za dugotrajni gospodarski oporavak.

Višegodišnji pad kapitalnih investicija u svijetu pod posebno povećalo stavio je obrasce kapitalne potrošnje kompanija, a oni pokazuju da kompanije sve više isplaćuju dividende i otkupljuju vlastite dionica nego što reinvestiraju u svoja poslovanja.

S&P pritom upozorava da ne treba za slabija kapitalna ulaganja kriviti samo snažan procvat otkupa dionica te ističe da je to još uglavnom američka pojava a ne globalna, iako i u Europi kompanije sve više slijede takav trend.

U istraživanju S&P-a ovogodišnji se pad ulaganja najvećim dijelom pripisuje industriji energije i sirovina, koja se sprema u ovoj godini srezati kapitalnu potrošnju za 14 posto pod pritiskom pada cijena sirovina dok raste bojazan u vezi slabljenja potražnje iz Kine.

Ako se izuzmu sektori energije i sirovina, globalna kapitalna ulaganja trebala bi porasti po stopi od osam posto ove godine.

Iako kompanije zasigurno imaju resurse za povećanje kapitalne potrošnje, s obzirom na nekih 4.400 milijardi dolara u novcu i ekvivalentima u svojim bilancama, iz S&P-a upiru prstom u druge specifične sektorske probleme koji bi mogli kočiti kapitalne investicije. Tako navode da je uzlet softverom pokretanih tehnoloških divova rezultirao ulaganjima u kupnju ‘know-howa‘ umjesto u proizvodnju, a proizvođači automobila i dalje muku muče s prekapacitiranošću, koja rezultira zadržavanjem novca umjesto povećanja ulaganja.

Podizanje kamatnih stopa, ponajprije u SAD-u, bit će iduća prepreka kapitalnoj potrošnji kompanija, upozorava S&P. Naime, iako se osjeća veće povjerenje u korporativnom okruženju, izostanak izvjesnosti oko povrata na uloženo i dalje je prisutan.

"Kompanije će ulagati kada će osjećati dovoljno povjerenje u pogledu odgovarajućeg povrata, a najbolja garancija za to je određen stupanj izvjesnosti u vezi gospodarskih i financijskih trendova", kazao je ekonomist S&P-ja Gareth Williams.

04. svibanj 2024 18:29