Svijet
StoryEditor

Irski gospodarski oporavak duboko ukorijenjen. BDP porastao 7 posto u devet mjeseci

10. Prosinac 2015.
Piše:
lider.media

Irsko gospodarstvo u prvih je devet ovogodišnjih mjeseci poraslo sedam posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazali su u četvrtak podaci tamošnjeg statističkog ureda.

U trećem kvartalu irski je bruto domaći proizvod (BDP) porastao za 1,4 posto prema prethodnom tromjesečju, objavio je nadalje irski statistički ured. Bruto nacionalni proizvod (BNP), kojeg pojedini ekonomisti smatraju točnijim pokazateljem stanja u gospodarstvu budući da isključuje efekte poslovanja stranih multinacionalnih kompanija baziranih u Irskoj, u trećem je tromjesečju prema prethodna tri mjeseca smanjen pak za 0,8 posto, ali je za 3,2 posto veći u usporedbi s trećim tromjesečjem 2014. godine. U devetomjesečnom razdoblju zaključno s rujnom uvećan je za 5,6 posto, pokazali su podaci statističkog ureda. Rast irskog gospodarstva u trećem kvartalu među najsnažnijima je u Europi i preko tri puta jači od prosjeka u 19-članoj eurozoni.

Komentirajući najnovije brojke, irski je ministar financija Michael Noonan kazao da su one ponovno vrlo snažne i da pružaju dodatnu potvrdu da je gospodarski oporavak sada duboko ukorijenjen. Dodao je i da najnovije brojke potvrđuju da je rast gospodarskih aktivnosti zahvatio sve segmente. Također se osvrnuo na nastavljen snažan rast domaće potražnje, koji je po njegovu mišljenju novi dokaz postojanog poboljšanja povjerenja, a izdvojio je i snažan rast izvoznog sektora, s obzirom na povećanje izvoza roba i usluga za više od 12 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije.

- Takvi se podaci ogledaju u snažnom rastu zaposlenosti i poreznih prihoda u trećem kvartalu; štoviše, porezni prihodi nastavljaju snažnu izvedbu i u zadnjem tromjesečju, dodao je Noonan.

23. travanj 2024 16:13