Svijet
StoryEditor

Italija se priprema za prijevremene izbore

10. Prosinac 2012.
Piše:
lider.media

Italija se priprema za prijevremene izbore nakon što je premijer Mario Monti najavio svoju ostavku, a njegov prethodnik Silvio Berlusconi kandidaturu za taj posao šesti put u 20 godina.

Monti je u subotu rekao kako daje ostavku čim se odobri proračun za sljedeću godinu, što znači da bi izbori mogli biti već u veljači, a ne travnju kako je planirano.- Ne možemo više ovako nastaviti- rekao je Monti u intervjuu za dnevni list Corriere della Sera. Monti je odluku donio nakon što je Berlusconijeva stranka povukla svoju podršku prošloga tjedna. Glavni argumenti bili su im zaduženje države, visoke stope nezaposlenosti i poreza, dok je gospodarstvo u padu otkako je Monti preuzeo upravljanje državom u studenom 2011. Tržišta kapitala odmah su reagirala na obrat situacije, investitori su nervozni.

Najnovija istraživanja pokazuju kako bi Berlusconijeva stranka mogla biti druga ili treća na izborima, dok bi pobjedu mogla odnijete Demokratska stranka koju vodi Pier Luigi Bersani. Erik Nielsen, glavni ekonomist u UniCreditu, rekao je kako nije ozbiljno zabrinut i predviđa ili koaliciju koju će predvoditi Bersani ili novi Montijevu vladu nakon izbora.

27. travanj 2024 05:09