Svijet
StoryEditor

Izbjeglički val u Njemačkoj potaknuo otvaranje novih 24.000 radnih mjesta

11. Kolovoz 2016.
Piše:
lider.media

Izbjeglički val u Njemačoj potaknuo je otvaranje novih 24.000 radnih mjesta u javnom sektoru, uglavnom u školama, piše njemački dnevnik "Handelsblatt" od četvrtka.

- Radna mjesta povezana s velikim brojem novopridošlih izbjeglica otvorena su uglavnom u školama, ali i u policiji, pravosuđu i javnoj upravi, piše "Handelsblatt" pozivajući se na informacije ministarstva financija 16 njemačkih saveznih pokrajini.

Istodobno, studija Zaklade Bertelsmann iz Gueterslohea pokazala je kako su građani stranog porijekla sve češće poslodavci.

- Broj radnih mjesta u poduzećima kojima su vlasnici stranci povećao se od 2005. do 2014. za 350.000 te sada iznosi 1,3 milijuna, stoji u studiji pod nazivom "Poduzetnici sa stranim korijenima su motor zapošljavanja u Njemačkoj" predstavljenoj u četvrtak.

Studija istodobno pobija predrasude o strancima kao poduzetnicima isključivo u sektoru gastronomije i maloprodaje. Prema najnovijoj studiji, u tom sektoru strani poduzetnici zapošljavaju tek 28 posto radnika.

Prema studiji Zaklade Bertelsmann, poduzetnici stranih korijena s 2.167 eura bruto mjesečno zarađuju 40 posto više nego građani stranog porijekla koji su zaposleni.

U Njemačkoj živi oko 16 milijuna građana sa stranim korijenima, pri čemu u ovu kategoriju spadaju i stranci s njemačkim državljanstvom. Građana stranog porijekla bez njemačkog državljanstva je oko 7,5 milijuna.

25. travanj 2024 15:49