Svijet
StoryEditor

Izjava iz Fed-a zaustavila rast indeksa na Wall Streetu

17. Svibanj 2013.

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica skliznule s rekordnih razina nakon izjave dužnosnika američke središnje banke da bi ovoga ljeta Fed mogao početi smanjivati svoje programe otkupa obveznica.

Dow Jones oslabio je 42 boda, ili 0,28 posto, na 15.233 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,50 posto, na 1.650 bodova, a Nasdaq indeks 0,18 posto, na 3.465 bodova.

Veći dio dana indeksi nisu osjetnije oscilirali jer, osim dobrih kvartalnih poslovnih rezultata Cisco Systemsa, zbog čega je cijena dionice tog tehnološkog diva porasla 12 posto, nije bilo drugih vijesti koje bi navele ulagače na kupnju dionica.

Nekoliko slabijih nego što se očekivalo makroekonomskih podataka nije pokolebalo ulagače, već samo podgrijalo nadu da će američka središnja banka nastaviti voditi labavu monetarnu politiku dok oporavak gospodarstva ne bude samoodrživ.

Fedovim programima otkupa državnih i hipotekarnih obveznica za 85 milijardi dolara mjesečno na financijska se tržišta ulijeva svježi, jeftin novac i to je glavni razlog snažnog rasta cijena dionica posljednjih mjeseci.

No, tomu se možda bliži kraj, poručio je jučer John Williams, predsjednik podružnice Feda u San Franciscu. Kazao je da bi od ljeta Fed mogao početi smanjivati te programe otkupa obveznica, a kasnije tijekom godine i sasvim ih ukinuti, s obzirom da se situacija na američkom tržištu rada poboljšava, što je središnja banka postavila kao svoj glavni cilj.

Premda Williams ove godine nema prava glasa na sjednicama središnje banke, njegova je izjava pokolebala ulagača, pa su cijene dionica pale.

„Do Williamsove izjave dan je bio dosadan. No, tada su počele dobitonosne prodaje. Kada jedan guverner Feda spomene takvu mogućnost, to dakako uplaši ulagače jer mislim da nitko zapravo ne zna kako će tržište reagirati kada središnja banka počne ukidati poticajne monetarne mjere“, kaže Tim Ghriskey, direktor u Solaris grupi.

I neki drugi dužnosnici Feda poručili su da bi se mogli ukinuti programi otkupa hipotekarnih obveznica, s obzirom da se poboljšava situacija na tržištu nekretnina.

Na nešto pojačano povlačenje ulagača s tržišta ukazuje iznadprosječan obujam trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 6,45 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,34 milijarde.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,09 posto, na 6.687 bodova, a pariški CAC 0,08 posto, na 3.979 bodova. Frankfurtski DAX porastao je, pak, 0,09 posto, na 8.369 bodova, novu najvišu razinu u povijesti.

25. travanj 2024 08:23