Svijet
StoryEditor

Izostanak dogovora proizvođača u Dohi srušio cijenu nafte pet posto

18. Travanj 2016.

Na londonskom je tržištu cijena barela jutros pala više od 5 posto, na 40,87 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 5,5 posto, na 38,16 dolara.

Cijene nafte na svjetskim tržištima potonule su u ponedjeljak više od 5 posto, izgubivši sve prošlotjedne dobitke, jer najveći svjetski proizvođači nisu na sastanku u Dohi postigli sporazum o zamrzavanju proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela jutros pala više od 5 posto, na 40,87 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 5,5 posto, na 38,16 dolara. Time su izgubljeni svi prošlotjedni dobici, s obzirom da je uoči sastanka u Dohi na londonskom tržištu barel poskupio 2,8 posto, na 43,10 dolara, a na američkom za 1,6 posto, na 40,36 dolara.

Na sastanku u Dohi u nedjelju se okupilo 18 zemalja proizvođača nafte, uključujući i nečlanicu OPEC-a Rusiju, kako bi dogovorile mjere za poticanje cijena nafte. Početkom veljače cijene su nafte, naime, zbog prevelike proizvodnje u odnosu na potražnju potonule na najniže razine u 12 godina, duboko ispod 30 dolara po barelu. No, tada su počele konzultacije najvećih svjetskih proizvođača ‘crnog zlata‘ o mogućnosti zamrzavanja proizvodnje na postojećim razinama kako bi se smanjio jaz između ponude i potražnje, koja slabi zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva.

Zahvaljujući nadi ulagača da će se postići sporazum, cijene nafte u posljednja su dva mjeseca snažno porasle. Međutim, dugoočekivani sastanak u Dohi nije urodio dogovorom jer je Saudijska Arabija poručila kako želi da sve članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) sudjeluju u zamrzavanju proizvodnje, uključujući Iran, koji nije sudjelovao na sastanku. Teheran je odbio mogućnost zamrzavanja proizvodnje na sadašnjim razinama jer želi povratiti svoj tržišni udjel nakon što su mu u siječnju ukinute višegodišnje sankcije. Nakon pet sati rasprave u Dohi, delegati i ministri objavili su jučer da dogovor nije postignut.

- Zaključeno je da nam je svima potrebno vrijeme za dodatne konzultacije, kazao je katarski ministar energije Mohammed al-Sada.

Nekoliko izvora kazalo je Reutersu da će se, ako Iran pristane na zamrzavanje proizvodnje do idućeg sastanka OPEC-a 2. lipnja, obnoviti razgovori sa zemljama koje nisu članice OPEC-a. Neuspješni sastanak u Dohi mogao bi zaustaviti višetjedni oporavak cijena nafte.

- Bez dogovora, povjerenje ulagača da će OPEC postići uravnoteženje ponude i potražnje vjerojatno će splasnuti, a to će sigurno pritisnuti cijene nafte, koje su djelomice rasle zahvaljujući očekivanjima da će se postići dogovor, kaže Abhishek Deshpande, analitičar u tvrtki Natixis.

Trend pada cijena traje već gotovo dvije godine. Naime, cijene nafte strmoglavile su se od sredine 2014. godine s više od 100 na manje od 40 dolara po barelu, jer je proizvodnja znatno veća od potražnje.

20. travanj 2024 19:56