Svijet
StoryEditor

Izrael pogurao cijene nafte na najviše razine u zadnjih mjesec dana

06. Svibanj 2013.

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak iznad 105 dolara za barel, dosegnuvši najvišu razinu u gotovo mjesec dana, nakon što je izraelski zračni napad na sirijske vojne objekte tijekom vikenda usmjerio pozornost investitora na rizik opskrbe s Bliskog istoka.

Cijena barela sirove nafte u Londonu porasla je za 53 centi, na 104,72 dolara, a nakratko je dotaknula i 105,49 dolara, najvišu razinu od 11. travnja. Na američkom tržištu barel je poskupio 67 centi, na 96,28 dolara.

Izraelski zrakoplovi pogodili su u nedjelju u zračnom napadu sirijske mete u blizini Damaska, a zapadni i izraelski dužnosnici izvijestili su da je riječ o napadu na pošiljku projektila iz Irana za libanonski Hezbolah. Iran je to opovrgnuo i pozvao regiju da se ujedini protiv Izraela.

-Jačanje geopolitičke zabrinutosti povećalo je premije rizika za naftu, a postoji strah i da će izraelski napad dovesti do uključivanja drugih u sirijski sukob. To potiče daljnji rast cijena nafte, nakon što su već ojačale u petak na temelju solidnog izvješća o zaposlenosti u SAD-a-kazao je Victor Shum, konzultant u tvrtki IHS u Singapuru.

Izvješće objavljeno u petak pokazalo je da je zaposlenost u SAD-u porasla u travnju više nego se očekivalo, a stopa nezaposlenosti pala na najnižu razinu u četiri godine od 7,5 posto. To je smanjilo zabrinutost zbog oštrog usporavanja najvećeg svjetskog gospodarstva.

No, veći rast cijena nafte koče nanoviji makroekonomski pokazatelji iz Kine i eurozone.

Novi podaci o aktivnosti iz eurozone objavljeni u ponedjeljak pokazuju da bi regija mogla u ovom tromjesečju pasti u još dublju recesiju.

Osim toga, službeni kineski list China Securities Journal izvijestio je u ponedjeljak kako se očekuje da će kineski rast izvoza usporiti u drugom tromjesečju na oko 10 posto, s 18 posto u prvom tromjesečju.

-Fundamenti na tržištu sirove nafte i dalje su napregnuti, s tim da opskrba ponovno izaziva razočaranje. Ključni rizik je i dalje slaba potražnja- ocjenjuju analitičari Morgan Stanleya.

OPEC je međuvremenu objavio na svojim interentskim stranicima da je cijena referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 101,47 dolara, što znači da je bila 2,5 dolara viša nego dan ranije.

24. travanj 2024 13:14