Svijet
StoryEditor

Izvršni direktor Volkswagena podnio ostavku zbog skandala eko-testa

23. Rujan 2015.

Izvršni direktor Volkswagena Martin Winterkorn podnio je u srijedu ostavku, nekoliko dana nakon što je otkriveno da su Volkswagenovi dizelski automobili opremljeni uređajima koji omogućuju ‘varanje‘ na eko-testu, zbog čega je kompanija izgubila trećinu tržišne vrijednosti.

Winterkorn (68), koji je bio na čelu VolksWagena od 2007., rekao je da se ne osjeća krivim, ali želi "preuzeti odgovornost" za skandal i omogućiti Volkswagenu "novi početak", objavila je kompanija.

Uprava VW-a najavljuje i druge smjene u upravi idućih dana, a odluka o Winterkornovu nasljedniku bit će donesena u petak. Nagađa se da bi to mogao biti izvršni direktor Porschea Matthias Mueller.

Volkswagen je utorak priznao da je 11 milijuna njegovih dizelskih automobila širom svijeta opremljeno uređajima koji omogućuju ‘varanje‘ na eko-testu.

Vozila su opremljena sofisticiranim softverom koji isključuje kontrolu onečišćenja zraka u vožnji i uključuje je samo na eko-testu. Kada je uređaj isključen, automobil u okoliš izbacuje štetne plinove u količinama i do 40 puta većima od dopuštenih, otkrila je prošli petak američka agencija za zaštitu okoliša EPA.

Američki regulatori naredili su VW-u da otkloni te nedostatke, a njemačka je kompanija zaustavila prodaju svih ‘dizelaša‘ u SAD-u za vrijeme istrage koja bi mogla rezultirati kaznom od 18 milijarda eura.

Problemom je pogođeno gotovo pola milijuna VW-ovih vozila u SAD-u.

Uz SAD, istrage su najavile vlasti u Francuskoj i u Južnoj Koreji.

Skandal je u samo dva dana srezao tržišnu kapitalizaciju VW-a za oko 25 milijardi eura, na 51 milijardi eura.

Zasada je ograničen na Volkswagen, no pojedine aktivističke skupine za zaštitu okoliša u Njemačkoj sumnjaju da se i drugi proizvođači automobila služe sličnom tehnologijom.

23. travanj 2024 19:51