Svijet
StoryEditor

Jadransko - jonska strategija EU ključna za Hrvatsku

04. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Zastupnik ORaH-a Davor Škrlec danas je ugostio predstavnike Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske. Predstavnici Ministarstva ovaj tjedan su u posjetu europskim institucijama u Bruxellesu, Komisiji, Vijeću i Parlamentu, u sklopu projekta jačanja administrativnog i institucionalnog kapaciteta.

Kao zamjenski član u Odboru za transport i turizam Europskog parlamenta, zastupnik Škrlec aktivno sudjeluje u oblikovanju europskih politika kao izvjestitelj u sjeni, a posebno je zainteresiran za usmjeravanje transportne politike ka održivom razvoju.

„Jačanje institucionalnog kapaciteta od iznimne je važnosti za hrvatske institucije. Državni službenici u ministarstvima glavna su spona između europskih i nacionalnih politika, stoga sam želio stvoriti platformu u Europskom parlamentu kako bi naši službenici iz Ministarstva pomorstva, prometa i veza ostvarili pravu sliku o Europskom parlamentu te dobili točne i relevantne informacije“, kaže Škrlec.

U tom svjetlu, na sastanku je sudjelovao predsjednik Odbora za transport i turizam, Michael Cramer, inače kolega iz Kluba zastupnika Zelenih/ESS-a, koji je naglasio: "Transportna politika je od iznimne važnosti za zaustavljanje klimatskih promjena, imajući na umu kako je transport odgovoran za gotovo 25% CO2 emisija u Europi. Transport je neophodan element trokuta kojeg još čine energija i klimatske promjene."

Na sastanku je zaključeno kako je predstojeća Jadransko - jonska strategija Europske unije od iznimne važnosti za Hrvatsku u svrhu razvoja prometne povezanosti kroz jadransko - jonski koridor cijele Europe, a sukladno tome i juga Hrvatske. Jednako tako, razvoj i usklađivanje željezničke politike na europskoj razini prepoznati su kao ključni čimbenici za jačanje razvoja i elektrifikacije hrvatske željezničke mreže.

Na sastanku su također sudjelovali zamjenski članovi Odbora za transport i turizam, Bas Eickhout i Jozo Radoš, kao i hrvatske zastupnice Ivana Maletić i Ruža Tomašić te zastupnik Ivan Jakovčić.

"Sastanak je ocijenjen kao uspješan te mi je iznimno drago da je započeta kvalitetna komunikacija i suradnja s Ministarstvom pomorstva, prometa i veza", zaključio je zastupnik Škrlec.      

26. travanj 2024 14:06