02. travanj 2012.

Jako slab ožujak za industrijske proizvođače u eurozoni

Aktivnosti u industrijskom sektoru eurozone kliznule su u ožujku na najnižu razinu u tri mjeseca, izvijestio je u ponedjeljak londonski institut Markit, upozoravajući na naznake da se slabost širi s ruba na središte eurozone.

Markitov indeks menadžera nabave (PMI) za industrijski sektor eurozone spustio se tako u ožujku na 47,7 bodova, što je njegova najniža vrijednost od prosinca. U veljači iznosio je 49 bodova. Vrijednosti ispod 50 bodova ukazuju na pad aktivnosti, a one više na njihov rast.U Markitu posebno upozoravaju na nove naznake da se slabost u industrijskom sektoru rubnih članica eurozone širi na najveća gospodarstva.

Tako je PMI njemačkog industrijskog sektora prvi puta u ovoj godini pao ispod 50 bodova, na 48,4 boda. Indeks menadžera nabave za francuski industrijski sektor zabilježio je pak najveći pad od lipnja 2009., spustivši se na 46,7 bodova.PMI za talijanski industrijski sektor također je oslabio, kliznuvši na najnižu razinu u šest mjeseci od 47,9 bodova.

Umjerena poboljšanja zabilježena su tek u Irskoj i Austriji, čiji indeksi i dalje ukazuju na rast aktivnosti, usprkos tome što su na najnižoj razini u tri odnosno 10 mjeseci, i iznose 51,5 bodova. Poseban je problem za europski industrijski sektor poskupljenje nafte, koje je potaknulo ubrzavanje inflacije u svim zemljama eurozone osim Italije, ističu u Markitu.- Ožujak je bio jako slab za industrijske proizvođače u eurozoni. Novi pad proizvodnje anulirao je neznatne znakove oporavka iz prva dva ovogodišnja mjeseca - zaključio je Markitov glavni ekonomist Christ Williamson.