Svijet
StoryEditor

Japan opet u recesiji!

16. Studeni 2015.

Japansko gospodarstvo palo je u trećem tromjesečju 0,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, nakon pada za 0,7 posto u prethodnom kvartalu, pa je Japan ponovno zaronio u recesiju.

Prema prvoj procjeni japanskih vlasti, objavljenoj u ponedjeljak, bruto domaći proizvod (BDP) pao je u trećem tromjesečju i na kvartalnoj razini, za 0,2 posto. Kako je BDP pao drugi kvartal zaredom, treće po veličini svjetsko gospodarstvo ponovno je zaronilo u recesiju, već četvrti puta od globalne financijske krize. Pad gospodarstva bio je očekivan, no analitičari u anketi Reutersa procjenjivali su da će BDP pasti 0,2 posto na godišnjoj i 0,1 posto na kvartalnoj razini.

Pad gospodarstva ponajviše je posljedica pada kapitalnih investicija za 1,3 posto na godišnjoj razini, jer su proizvođači automobila i teške mašinerije smanjili ulaganja zbog slabosti potražnje u svijetu. No, osobna potrošnja, koja čini oko 60 posto gospodarske aktivnosti Japana, ojačala je u trećem tromjesečju 0,5 posto u odnosu na prethodni kvartal. Zahvaljujući tome, japanska je vlada oprezno optimistična, pa je poručila da će se, unatoč nekim slabostima, gospodarstvo nastaviti umjereno oporavljati na temelju poboljšanja na tržištu rada i povećanja dohotka.

- Premda postoje rizici, kao što su inozemna kretanja, očekujemo da će se gospodarstvo nastaviti umjereno oporavljati zahvaljujući utjecaju različitih poticajnih mjera koje su dosad uvedene, poručio je japanski ministar ekonomije Akira Amari.

I mnogi analitičari očekuju u tekućem tromjesečju rast gospodarstva, no vrlo skroman jer kompanije nisu baš voljne dobit iskoristiti za povećanje plaća radnicima, što predstavlja izazov za premijera Shinza Abea, koji nastoji izvući Japan iz stagnacije nizom poticajnih mjera, nazvanih ‘Abenomijom‘.

Od kraja 2012. godine, kada je postao premijer, Shinzo Abe vodi izuzetno poticajnu gospodarsku politiku, koju su analitičari po njemu nazvali ‘Abenomija‘. To uključuje povećanu državnu potrošnju, uz istodobno labavljenje monetarne politike, pa japanska središnja banka kupuje državne obveznice, po uzoru na američki Fed. To je izazvalo oštar pad tečaja jena prema dolaru, što pomaže japanskim izvoznicima jer na taj način njihovi proizvodi na svjetskom tržištu postaju konkurentniji. Uz to, izuzetno labava monetarna politika trebala bi pojačati potrošnju kućanstava i investicije, što bi trebalo potaknuti rast inflacije, kako bi se Japan othrvao deflaciji koja već godinama guši gospodarstvo.

Međutim, kako je trebalo spriječiti preveliki rast proračunskog deficita i javnog duga, u travnju prošle godine vlada je povećala PDV, zbog čega je oštro pala potrošnja kućanstava. Zbog toga je polovicom prošle godine Japan utonuo u recesiju, iz koje je izašao u zadnjem lanjskom kvartalu. No, kako je gospodarstvo ponovno uronilo u recesiju, analitičari kažu da će Bank of Japan morati uvesti dodatne poticajne mjere. Ipak, to ne očekuju do kraja ove, nego početkom iduće godine.

- Uvjereni smo da će uskoro biti potrebne dodatne poticajne mjere i vjerujemo da će čelnici središnje japanske banke to učiniti na sjednici u siječnju, kaže Marcel Thieliant, ekonomist u tvrtki Capital Economics.

19. travanj 2024 20:21