Svijet
StoryEditor

Je li Berlin morao popustiti Parizu?

02. Srpanj 2012.

Francuski ministar gospodarstva i financija Pierre Moscovici pohvalio je u nedjelju dogovor EU-a o eurozoni, rekavši da je optimist, iako predstoji još puno posla.

- Nakon dugo vremena, prvi put možemo biti optimisti, premda nam predstoji još puno posla, napose na sastanku euroskupine 9. srpnja - rekao je Moscovici u razgovoru za Le Figaro, objavljen na mrežnoj stranici tog lista.

Čelnici 17 zemalja eurozone dogovorili su u petak da se do kraja ove godine uspostavi mehanizam koji će omogućiti da se pod određenim uvjetima banke izravno dokapitaliziraju iz stalnog kriznog fonda EU-a, što je velik napredak jer eventualno spašavanje banaka neće opterećivati nacionalne proračune. Uvjet za to je uspostava stalnog stalnog nadzornog mehanizma u kojem će sudjelovati i Europska središnja banka. Odgovarajući na pitanje je li Njemačka morala popustiti drugim zemljama, Moscovici je kazao da ‘nije bilo bitke kod Trafalgara‘. ‘Ne treba razmišljati u pojmovima pobjednika i poraženih‘, istaknuo je.‘Odnosi Pariza i Berlina, predsjednika Republike (Francoisa Hollandea) i kancelarke (Angele Merkel), (njemačkog ministra financija) Wolfganga Schaeublea i mene dobri su‘, dodao je.

U odgovoru na pitanje o tome zašto se u završnoj izjavi sa summita ne spominje projekt o euroobveznicama, Moscovici je kazao kako je shvatio da je za Njemačku to ‘crvena crta‘ koja zahtijeva dugotrajnije rješavanje.

28. travanj 2024 00:37