Svijet
StoryEditor

Jetra za 120.000 eura

23. Srpanj 2012.
Piše:
lider.media

Novi skandal potresa njemačko zdravstvo. U Göttingenu se sumnja da je nekoliko vodećih ljudi Sveučilišne klinike manipuliralo listama primatelja organa.

Za transplantaciju jetre se navodno plaćalo i po 120.000 eura, piše Deutsche Welle. U središtu skandala se nalazi bivši voditelj odjela za transplantaciju Sveučilišne bolnice u Göttingenu. Kako se sumnja, ovaj liječnik je manipulirao listama potencijalnih primatelja organa i to tako da je pacijente koji su mu platili, prikazivao bolesnijima nego što jesu. Time su se njihova imena penjala na listama potencijalnih primatelja organa. Ostali pacijenti kojima je u stvarnosti jedan od rijetkih organa bio potrebniji su bili "preskakani". Zasada se sumnja u "najmanje 25" slučajeva manipulacije listama.

Kako javljaju njemački mediji, cijene za dobivanje organa "preko reda" su se kretale od 120.000 eura naviše. Prema pisanju tjednika "Focus", jedan državljanin Rusije je platio 120.000 eura kako bi što prije došao na red za transplantaciju jetre. U skandal je umiješana i jedna tvrtka koja pacijentima iz Rusije na svojim internetskim stranicama nudi "kompletan paket" transplantacije jetre za 280.000 eura.

Optuženi liječnik, protiv kojeg je u tijeku istraga, zasad odbacuje optužbe. No jedno je već sad sigurno: ovaj skandal će, kako primjećuje "Süddeutsche Zeitung", uvelike promijeniti situaciju na, ionako vrlo osjetljivom, području donacije organa u Njemačkoj. Borba za svakog građana koji se odluči na donaciju organa nakon smrti ovim skandalom bi mogla postati još žešća.

25. travanj 2024 09:00