Svijet
StoryEditor

Juncker: Nema rasprave i dijaloga s europskom krajnjom desnicom

25. Svibanj 2016.

EU je spreman izolirati ili na druge načine sankcionirati populiste koji su ojačali jašući na valu građanske ljutnje zbog masovne i na trenutke nekontrolirane migracije, rekao je ususret prošlonedjeljnim predsjedničkim izborima u Austriji šef Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Juncker je zaprijetio da bi, u slučaju pobijede, kandidat Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) Norbert Hofer aktivirao Članak 7. TEU i svoju naciju isključio iz postupka odlučivanja u EU.

- Nema rasprave i dijaloga s krajnjom desnicom - rekao je za AFP.

Prema aktualnim anketama, populisti s desnice (i druge protuimigracijske konzervativne struje) u posljednjim mjesecima bilježe rast popularnosti ili povremenu nadmoć u Francuskoj, Švedskoj i Nizozemskoj. Oni su na vlasti u Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj Republici i, prijeporno, u Hrvatskoj.

Europska komisija je 2014. godine dobila, ili možda prisvojila, čitav niz novih ovlasti koje su već korištene u odmjeravanju tog nadnacionalnog tijela s demokratski izabranim konzervativnim liderima u Poljskoj. One su osmišljene sa svrhom da spriječe devijacije od "zajedničkih ustavnih tradicija svih zemalja članica", ksenofobiju ili kršenje temeljnih ljudskih prava, a mogu dovesti do primjene "dalekosežnih sankcija", uključujući lišavanje prava na glas o smjernicama EU ili uskraćivanje europskih fondova članicama u kojima politička strujanja ‘‘ugrožavaju vladavinu prava".

U ponedjeljak je potvrđeno da je Hofers "za dlaku" izgubio predsjedničke izbore u Austriji. Pobjedu je odnio proeuropski nezavisni kandidat Van der Bellena, izazvavši olakšanje u političkom centru EU.

20. travanj 2024 11:47