Svijet
StoryEditor

Junckerov fond dobio zeleno svjetlo revizora iz Ernst&Younga

20. Studeni 2016.

Europski fond za strateška ulaganja (EFSI), koji je okosnica Investicijskog plana za Europu, dobio je i nezavisni blagoslov EY-a za njegovo produljenje. Kako javljaju iz Europske komisije, izvješće revizorske kuće pokazalo je da EFSI djelotvorno mobilizira dodatna ulaganja u realnu ekonomiju i omogućuje Europskoj investicijskoj banci preuzimanje većeg rizika, da jamstva europskog proračuna funkcioniraju dobro, da je financiranje malih i srednjih poduzeća velik uspjeh te da postoji jasna potreba za tehničkom pomoći u jačanju popisa  projekata u Europi.

Sljedeća faza

EY-eve preporuke odnose se na poboljšanje suradnje između nacionalnih promocijskih banaka, povećavanje uporabe sredstava EFSI-ja u cijeloj Europskoj uniji, posebno u manje razvijenim i tranzicijskim regijama, poboljšavanje savjetodavnog elementa na lokalnoj razini, omogućavanje veće komplementarnosti s drugim fondovima EU i osnaživanje definicije i kriterija koji određuju pogodnost projekata za sredstva iz EFSI-ja (načelo ‘dodatnosti‘, prema kojem uporaba europskih sredstava ne može služiti kao zamjena za vlastita, odnosno rezultirati smanjenjem nacionalnih ulaganja).

– Današnje izvješće prihvaća smjer u kojemu vodimo Investicijski plan. Uzet ćemo sve te povratne informacije i nastaviti blisko surađivati s partnerima u Europskoj investicijskoj banci kako bismo odveli plan u sljedeću fazu. Naš je cilj oduvijek bio dovesti Europljane natrag na posao i povećati rast. Najnoviji podaci pokazuju da smo na pravom putu i ugodno je vidjeti da se neovisna procjena slaže s našim pristupom – komentirao je objavu izvješća potpredsjednik Komisije Jyrki Katainen.

Više potrebitima

Iako su si u Komisiji požurili čestitati, jedna preporuka iz izvješća posebno je važna i ističe se, a odnosi se na neujednačenu geografsku raspodijeljenost projekata EFSI-ja. Problem s Fondom sigurno nije u uspješnosti projekata pod njegovim okriljem, nego u njihovoj neugodnoj navici koncentriranja na bogate države i regije uz vrlo slabu prisutnost u članicama u kojima su najpotrebniji, što izvješće jasno spominje. Prijedlog produljenja Fonda uzima u obzir istaknute nedostatke, pa tako uključuje udvostručenje Fonda i u trajanju i u novcu, više naglašava pogodnost projekata za sredstva EFSI-ja, bavi se problemom geografske (ne)pokrivenosti, povećava transparentnost u biranju projekata i pojednostavnjuje kombiniranje EFSI-ja s drugim izvorima financiranja. Inače, dosad je EIB odobrio operacije unutar Fonda od 24,8 milijardi eura lociranih u 27 država članica, koji bi trebali potaknuti ukupnu razinu investicija u vrijednosti od 138,3 milijarde eura (stanje 12. listopada 2016.).

25. travanj 2024 13:05