Svijet
StoryEditor

Južnokorejski sud će podići optužnicu protiv pet čelnika Samsunga

28. Veljača 2017.

Ured južnokorejskog specijalnog tužitelja objavio je u utorak kako će podići optužnicu protiv čelnika Samsunga Jay Y. Leea i još četvero izvršnih direktora zbog mita i pronevjere, čime su prouzročili politički skandal koji je potresao zemlju.

Čelnik Samsunga uhićen je 17. veljače zbog navodne umiješanosti u korupcijski skandal, koji uključuje i opozvanu predsjednicu Južne Koreje Park Geun-hye, što je novi udarac tehnološkom divu i stjegonoši gospodarstva tog četvrtog po veličini gospodarstva Azije.

>>>Samsung u Barceloni trgovcima predstavlja novitete za ovu godinu

Odluka ustavnog suda o opozivu predsjednice, koja bi rezultirala prvom smjenom demokratski izabranog čelnika s njegove funkcije, očekuje se idućeg mjeseca.

"Pet direktora suočiti će se s optužbama koje uključuju mito, pronevjeru i skrivanje imovine u inozemstvu", izjavio je zadnjeg dana istrage glasnogovornik posebnog tužitelja Lee Kyu-Chul.

Čelnik Samsunga Lee će također biti optužen za krivokletstvo pred parlamentom, dodao je.

Ostali izvršni direktori koji će biti optuženi su predsjednik Samsung Grupe Chang Choong-ki i potpredsjednik Choi Gee-sung te predsjednik i izvršni potpredsjednik Samsung Electronicsa, Park Sang-jin i Hwang Sung-soo, kazao je glasnogovornik, odbivši pritom komentirati optužnice.

Glasnogovornik je rekao kako će se slučaj predsjednice Park, zajedno s drugim osumnjičenicima, biti predan redovnom tužiteljstvu, dajući naslutiti kako bi i drugi konglomerati mogli biti uključeni u istragu.

Južnokorejski parlament je u prosincu opozvao predsjednicu Park zbog optužbi da je u dosluhu s dugogodišnjom prijateljicom Choi Soon-sil vršila pritisak na velike korporacije, uključujući Samsung, da doniraju novac u fondove koji se kasnije koristio za predsjedničine političke inicijative.

>>>Predsjednik Samsunga ponudio iskrenu ispriku i zahvalnost korisnicima Note 7

20. travanj 2024 08:17