13. studeni 2012.

Kako se kriza odrazila na turističke zemlje Europe?

Kriza eurozone ove je godine utjecala na smanjenje putovanja između zemalja u krizi, a najviše se negativno odrazila na turizam Grčke.

Ostale južnoeuropske destinacije za odmor, među kojima su i najveće turističke zemlje svijeta Španjolska, Italija i Portugal, koje su i same u većoj krizi, prošle bolje zabilježivši čak rast turističkih dolazaka iz Europe u odnosu na prošlu godinu.

Pokazuju to danas objavljeni rezultati najnovije studije "World Travel Monitor" koju godinama zajednički rade svjetska turistička burza ITB Berlin i institut za istraživanje tržišta IPK International procjenujući istodobno trendove u turističkoj i idustriji putovanja.

Po toj studiji Grčka je ove godine u prvih osam mjeseci zabilježila pad turističkih dolazaka od 12 posto u odnosu na prošlu godinu, pri čemu su posebno pali dolasci iz sjeverne i srednje Europe odnosno iz Njemačke i Velike Britanije, za 20 do 30 posto. Ipak, silazni trend u grčkom turizmu ublažila su nova tržišta poput Rusije i Skandinavije.

Pad dolazaka u Grčku primjetan je već nekoliko zadnjih godina, osim prošle, kada su porasli za 7 posto, što analitičari objašnjavaju ‘koristima‘ od arapskog proljeća. S druge strane, velike turističke zemlje južne Europe Italija, Španjolska i Portugal zabilježile su i ove godine poraste dolazaka turista te se kriza eurozone na njih nije tako loše odrazila kao na Grčku.

U Italiji je broj dolazaka turista porastao 2 posto, što je manje o 2011. kada je to bilo za 4 posto, ali važnim se ističe što su s ‘velikih‘ tržišta poput Njemačke i Velike Britanije ove godine zabilježili poraste od tri i jedan posto. Velik pad turističkih dolazaka, od 18 posto, Italija je ove godine imala iz Španojlske. Španjolsku je ove godine posjetilo ukupno 3 posto više turista, što se najviše pripisuje porastima iz Skandinavije i Rusije, ali i s tradicionalnog tržišta Velike Britanije odakle je nakon dvije-tri godine stagnacije ponovo došlo više turista, za 5 posto više. Dolasci iz Njemačke u Španjolsku ove su godine slični kao lani, dok su iz Italije znatno smanjeni, za 14 posto.

Slična je situacija u Portugalu, i tamo su imali ukupno 3 posto više turističkih dolazaka, za razliku od prošle godine kada je zbog arapskog proljeća to bilo 9 posto više. Turista iz Njemačke u Portugal je ove godine došlo 12 posto više, ali je očekivano bilo manje dolazaka iz Italije i Španjolske.