Svijet
StoryEditor

Kanada je na rubu recesije?

16. Srpanj 2015.
Piše:
lider.media

Guverner Banke Kanade (BOC), Stephen Poloz, se nije šalio kada je najavio da će rezultati prvog kvartala 2015. godine biti ‘užasni‘.

Nakon uspješnog posljednjeg kvartala prošle godine, kanadska ekonomija je ‘posrnula‘ – domaća potrošnja je pala za 1,7 posto, što je izazvalo pad investicija, a ostali segmenti BDP-a su jedva zabilježili pozitivne rezultate.

Kanada još uvijek trpi posljedice pada cijena nafte, a gospodarstvu je naštetio i pad investiranja prouzrokovan otkazivanjem naftnih projekata i smanjenim očekivanjima kada je riječ o budućoj proizvodnji. Banka Kanade je, predviđajući rezultate za prvi kvartal 2015., u siječnju snizila kamatnu stopu s jedan posto na 0,75 posto. Banka se na taj potez odlučila kako bi se osigurala od iznimno loših rezultata i kako bi oslabila kanadski dolar. BOC se nadala kako će niže cijene posuđivanja i jeftinija valuta dovesti do rasta investicija i poboljšanja trgovinske bilance Kanade.

Statistics Canada u zasebnom izvješću objašnjava kako se očekuje pad kapitalnih izdataka u nestambenom sektoru za dodatnih 4,9 posto u odnosu na 2014. godinu, a ulaganja u energiju će pasti dodatnih 10 posto. Sukladno tim informacijama, čini se kako potez Banke Kanade ipak nije doveo do željenih investicija, a kanadska ekonomija ne može očekivati da će nove investicije dovesti do ekonomskog zaokreta.

Među državama koje spadaju u skupinu G7, Kanada ima jednu od ‘najotvorenijih‘ ekonomija, a nadilazi je samo Njemačka. Izvoz čini oko 30 posto nacionalnog dohotka, stoga bi niže cijene izvoza trebale dovesti do snažnog rasta.

Slabljenje kanadskog dolara u siječnju je dovelo do pada valute za gotovo 20 posto u šest mjeseci. Unatoč naporima, u Kanadi raste trgovinski deficit. Smanjena potražnja iz Kine utjecala je na izvoz – izvoz metala i metalnih proizvoda pao je za 7 posto, izvoz minerala za 9 posto, izvoz energije za 6,5 posto. Jedina svijetla točka kanadskog izvoza, s blagim rastom, jest automobilska industrija.

Uzevši sve u obzir, Business Insider smatra kako nije pretjerano zaključiti da je Kanada na rubu recesije te kako se o toj opciji već neko vrijeme šapće u analitičarskim krugovima.

11. svibanj 2024 05:28