07. lipanj 2013.

Karl Sevelda imenovan novim čelnikom Raiffeisena

Austrijski Raiffeisen Bank International (RBI) imenovao je danas veterana Karla Seveldu nasljednikom Herberta Stepica na dužnosti izvršnog direktora drugog po veličini zajmodavca u srednjoj i istočnoj Europi.

Šezdesettrogodinji Sevelda obavljao je od 2010. dužnost zamjenika izvršnog direktora i čelnika odjela za korporativno bankarstvo. Čelnu dužnost preuzet će odmah, objavio je RBI nakon sastanka nadzornog odbora.

- Karl Sevelda i dalje će biti odgovoran za odjel korporativnog bankarstva dok nazorni odbor ne donese odluku o novoj podjeli funkcijskih odgovornosti - navodi se u priopćenju. Novim zamjenikom izvršnog direktora imenovan je direktor odjela za procjenu rizika Johann Strobl.

Sevelda je diplomirao ekonomiju i sociologiju na Bečkom sveučilištu da bi potom pripremajući doktorat provodio istraživanja za ministarstva znanosti i trgovine. Potom se zaposlio u odjelu za financiranje izvoza u Creditanstaltu, danas UniCreditu.

Na tri godine napustio je Creditanstalt i nakratko se vratio u ministarstvo trgovine. Kratko je vrijeme proveo i u bankama u Britaniji i Sjedinjenim Državama da bi 1998. došao u Raiffeisen Zentralbank (RBZ), krovnu banku RBI-ja, gdje je preuzeo dužnost člana upravnog odbora zaduženog za korporativne klijente.

Stepic je prošlog mjeseca podnio ostavku na dužnost izvršnog direktora RBI-ja kako bi poštedio banku štete koju bi joj mogla nanijeti istraga protiv njega osobno zbog sumnje da je preko off-shore tvrtki kupio tri stana u Singapuru. Njegov odlazak mogao bi potaknuti strukturne promjene ili prodaju imovine u RBI-ju, koji je u 78-postotnom vlasnštvu RZB-a.