Svijet
StoryEditor

Kemija između Merkel i Hollandea

23. Siječanj 2013.

Angela Merkel i ja smo ‘na istoj valnoj duljini‘, rekao je u utorak Francois Hollande, a njemačka kancelarka je dodala da između njih postoji ‘kemija‘, u prigodi proslave 50. obljetnice francusko-njemačkog prijateljstva na kojoj su se dvoje čelnika počeli oslovljavati s ‘ti‘.

- Na istoj smo valnoj duljini - rekao je francuski predsjednik na tiskovnoj konerenciji, odgovarajući na pitanje o njihovu odnosu koji slovi kao hladan i uglavnom utemeljen na interesu. - Možda je najbolje čuvana tajna da među nama postoji kemija - rekla je kancelarka dodavši kako ‘tako možemo mirno surađivati‘. I Hollande i Merkel koji imaju 58 godina, podsjetili su u ponedjeljak pred dvjestotinjak mladih što su se okupili u kancelaričinu uredu, da su imali tek osam godina kada su bivši njemački kancelar Konrad Adenauer i general Charles De Gaulle potpisali Elizejski ugovor koji je 22. siječnja 1963. potvrdio francusko-njemačko prijateljstvo.

- Nije vam promaklo da ne pripadamo istim političkim strankama - rekao je također francuski predsjednik, izrazivši ipak zadovoljstvo onime što su postigle Francuska i Njemačka otkako je u svibnju stupio na vlast. Hollande je spomenuo europski sigurnosni mehanizam, proračunski pakt, bankovnu uniju i njihovu suradnju kako bi Grčka ostala u eurozoni. - Pogledajte to pa ćete vidjeti da smo na istoj valnoj duljini - istaknuo je.Dvoje čelnika sastalo se u ponedjeljak navečer u ‘Lutter und Wegner‘, glasovitoj berlinskoj pivnici, na večeri na kojoj su, na kancelaričin prijedlog, napokon prešli na ‘ti‘ pošto su mjesecima oklijevali između ‘ti‘ i ‘vi‘. - Večera je trajala dva sata i protekla je u veoma srdačnom ozračju, veoma izravnom i veoma uspješnom - rekao je blizak suradnik Francoisa Hollandea.

07. svibanj 2024 15:48