Svijet
StoryEditor

Kina nadmašila Hollywood po prihodu od kino ulaznica u veljači

03. Ožujak 2015.
Piše:
lider.media

Kina je po prvi puta ‘pobijedila‘ Hollywood kada je riječ o mjesečnom prihodu od kino ulaznica!

Naime, prihod od kino ulaznica u Kini je u veljači iznosio 650 milijuna dolara, a u SAD-u 640 milijuna, tvrde rezultati kineske analitičke tvrtke EntGroup.

Najunosniji film u kineskim kinima je ‘The Man From Macau II‘ u kojem je glavna zvijezda glumac Chow Yun Fat, a film je zaradio ukupno 104 milijuna dolara. Na drugom je mjestu sa zarađenih 95 milijuna film ‘Dragon Blade‘ u kojem glume Jackie Chan, John Cusack i Adrien Brody.

Razlog za ovakve rezultate jest činjenica da kineski moguli ulažu velike količine novca u kinesku zabavnu industriju. Milijarder Wang Jianlin (inače vlasnik AMC Cinemas) je 2013. godine uložio čak 8,2 milijarde dolara u stvaranje kineske verzije Hollywooda. Jednom kad projekt bude dovršen, Qingdao Oriental Movie Metropolis moći će se pohvaliti golemim filmskim i televizijskim studijima, produkcijskim ustanovama, tematskim parkovima i hotelima.

Tehnološki tajkuni su počeli prepoznavati koliko je zapravo unosna zabavna industrija. Jedan od osnivača Alibabe, Jack Ma, sastao se navodno s čelnicima Hollywooda i postigao dogovor s kanadsko-američkim Lionsgateom vezano uz prikazivanje ‘Sumrak‘ sage i serije ‘Mad Man‘. Rivalska kompanija Tencent je ostvarila slična partnerstva.

Ljubitelji filmova u Kini vole i strane naslove pa je tako film ‘Transformers: Age of Extinction‘, sniman u Kini, postigao golem uspjeh. Međutim, Kina je i dalje kompliciran teritorij za strane filmaše. Naime, u Kini je dopušteno prikazivati svega 34 strana filma godišnje. Oni filmovi koji prođu taj primarni filter se nakon toga moraju suočiti s brojnim cenzurama, odnosno iz filmova se izbacuje sve što se smatra ‘uvredljivim ili subverzivnim‘.

19. travanj 2024 22:42