Svijet
StoryEditor

Kina skinula SAD s trona najvećeg uvoznika sirove nafte

11. Svibanj 2015.

Prošlog je mjeseca kineski uvoz sirove nafte dosegnuo rekordnih gotovo 7,4 milijuna barela dnevno, čime je Kina prestigla SAD koji je u travnju uvozio procijenjena 7,2 milijuna barela dnevno, pokazuju podaci Reutersa.

Kina je u ovogodišnjem travnju po prvi put istisnula SAD s mjesta najvećeg svjetskog uvoznika nafte i očekuje se da će njezine kupovine ‘crnog zlata‘ ostati značajne unatoč usporavanju gospodarstva, uz dalekosežne posljedice po globalna naftna i robna tržišta. Skok kineskog uvoza iznenadio je zbog posustajanja drugog po veličini svjetskog gospodarstva koje je potaknulo očekivanja da će usporiti i potražnja za naftom. Pa ipak, niske cijene nafte, uz seriju sniženja kamatnih stopa u Kini, uključujući najnoviju preko vikenda, koja ima za cilj poduprijeti rast, čimbenici su koji potiču potražnju.

Premda će Kina možda ponovno pasti na drugo mjesto u idućim mjesecima, nedvojbeno je na putu da SAD-u trajno oduzme titulu vodećeg svjetskog uvoznika sirove nafte, napominje Reuters.

Kina je već najveći svjetski potrošač energenata, s tim da je nafta definitivno najveće tržište za trgovanje energentima. Prestizanje SAD-a značilo bi da je Kina vodeći potrošač gotovo svih roba, uključujući ugljen, željeznu rudaču i većinu metala, s dalekosežnim posljedicama za svjetska tržišta, uz pomicanje težišta sa zapada prema istoku.

25. travanj 2024 20:54