Svijet
StoryEditor

Kineski BDP dat će smjer naftnom tržištu

12. Srpanj 2012.

Cijene nafte u četvrtak su se na europskom tržištu spustile ispod 100 dolara, nakon uzleta dan ranije, budući da je Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila da bi usporavanje globalnog gospodarstva moglo ograničiti rast cijena nafte, a za nove smjernice tržište će čekati podatke o kineskom rastu.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu pala je za 90 centi, na 99,33 dolara, dok je na američkom smanjena za 86 centa, na 84,95 dolara. Usporavanje globalnog gospodarstva moglo bi zauzdati rast cijena nafte, no postoji i rizik značajnijih iznenađenja na strani opskrbe, što bi moglo potaknuti uzlet cijena, objavila je IEA. U agenciji napominju da je od početka godine tijesni omjer ponude i potražnje na tržištu očigledno poboljšan i da su zalihe nafte značajno uvećane u posljednjih nekoliko mjeseci.

Sumorne prognoze za globalno gospodarstvo, ionako uzdrmano produbljenom dužničkom krizom u eurozoni, pogodile su izglede potražnje za većinom roba. Cijene nafte u drugom su tromjesečju pretrpjele najveći pad u tromjesečnom razdoblju od izbijanja financijske krize u 2008.

U potrazi za novim smjernicama glede potražnje za naftom tržišta će budno pratiti i objavu najnovijih podataka o kineskom bruto domaćem proizvodu (BDP), koja se očekuje u petak.

"Ako podaci o kineskom BDP-u ne budu dobri, bit će uveden paket poticajnih mjera za gospodarstvo a to će poduprijeti cijene, što znači da očito ne ostaje mnogo prostora za njihov pad", istaknuo je Roy Jordan iz tvrtke Facts Global Energy.

"I dalje imamo situaciju suprotstavljenih učinaka na cijene. Tako je s jedne strane Iran, čija situacija podupire cijene, dok su s druge slabe gospodarske prognoze, koje ih spuštaju", tumači Jordan. Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 96,84 dolara, što je za 41 cent više nego dan ranije.

16. travanj 2024 06:55