Svijet
StoryEditor

Kineski brodari otvaraju Arktičku rutu i štede milijarde dolara

10. Kolovoz 2013.
Piše:
lider.media

Najveća kineska brodarska kompanija Cosco Shipping otvorila je novu pomorsku rutu između Europe i sjeverne Amerike. Zbog topljenja leda na Arktiku otvorio se novi put koji putovanje skraćuje za tisuće kilometara i omogućuje velike uštede.

Kako piše kineski China Daily, Coscov multifunkcionalni brod nosivosti 19,461 tona isplovio je iz luke Daliana, te bi ploveći sjeveroistočnom pomorskom rutom trebao stići do Beringovog tjesnaca 25. kolovoza, a do konačnog odredišta trebat će mu ukupno 33 dana. Ovom rutom može se ploviti samo ljeti, no ona značajno skraćuje vrijeme plovidbe, pogotovo zbog činjenice da se izbjegava dugotrajno čekanje u Sueskom kanalu.

Udaljenost od 2936 nautičkih milja (5437 kilometara) koliko je dugačak sjeveroistočni prolaz najekonomičnija je ruta arktičke regije (postoje još i središnja, te sjeverozapadna ruta). Analitičari već procjenjuju da će nakon otvaranja ove rute cijelo brodarsko tržište početi koristiti njezine prednosti kako bi održali konkurentnost, a očekuje se i da će ruska strana imati velike koristi budući da njihovi ledolomci imaju veliku ulogu u održavanju ovih plovih puteva.

Trenutačno se 90 posto kineske vanjske trgovine odvija putem mora, a procjenjuje se da ako samo 10 posto toga otpadne na Arktičku rutu to će značiti uštedu od 683 milijarde dolara.

25. travanj 2024 02:03