Svijet
StoryEditor

Kissinger Brexit vidi kao rješenje za euroatlantski savez

28. Siječanj 2017.

Nobelovac Henry Kissinger, govoreći na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, Brexit je stavio u samo središte redefiniranja uloge Zapada u globalnim procesima. Kako bi odluku o istupanju Velike Britanije iz Europske Unije pretvorili u korist, pojasnio je, potrebno je samo malo kreativnosti.

- Već vidim kako će Brexit, na vrlo kreativan način, biti upotrijebljen da se redefinira uloga Europe i Amerike, u euroatlantskom partnerstvu. Cilj nije samo lokalizirati štetu nastalu Brexitom- rekao je okupljenim ekonomskim i političkim vođama u Švicarskoj, Kissinger.

>>>Vrhovni sud odlučio: Dozvolu za Brexit britanska premijerka mora tražiti od parlamenta

Objasnio je kako Unija, u svojem trenutnom izdanju, nije bila sposobna riješiti određena ekonomska i sigurnosna pitanja. Rekao je kako će baš Velika Britanija biti zemlja koja će na sebe preuzeti zadaću snažnijeg povezivanja SAD-a i EU-a.

- Nastojim sugerirati kako moramo pronaći načine da euroatlantsko partnerstvo ponovno funkcionira na istim vrijednostima i interesima koje je imalo u svojim počecima. Potrebno je riješiti nova pitanja preraspodijele moći, koja nismo mogli niti zamisliti da će se pojaviti, u vrijeme kada je osnivano euroatlantsko savezništvo. Ako naš predsjednik (Donald Trump) povuče svoju prijetnju o povlačenju Amerike iz Euroatlantskog partnerstva i pristane na tu vrstu dijaloga, ugledat ćemo novu ulogu Atlantskog saveza u strukturiranju našeg svijeta danas- rekao je Kissinger.

24. travanj 2024 14:14