Svijet
StoryEditor

Klasičan rat gospodarskih pokazatelja

23. Rujan 2012.

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno jer svi makroekonomski podaci pokazuju da najveća svjetska gospodarstva slabe, pa je pitanje ima li prostora za nastavak rasta cijena dionica koji traje već mjesecima.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,1 posto, na 13.579 bodova, kao i Nasdaq indeks, koji je skliznuo na 3.179 bodova. S&P 500 pao je, pak, 0,4 posto, na 1.460 bodova. Polovicom rujna na Wall Streetu su cijene dionica dosegnule najviše razine u gotovo pet godina. Od tada na tržištu vlada oprez jer ulagači nisu sigurni ima li još prostora za daljnji uspon cijena, s obzirom na slabljenje najvećih svjetskih gospodarstava.

- Došli smo do točke na kojoj je tržište napregnuto, stoga su posljednji dani vrlo mirni“, objašnjava Fred Dickson, strateg u tvrtki D. A. Davidson. Prošloga su tjedna tržište zapljusnuli podaci o slabljenju industrijske aktivnosti od Kine i eurozone, do SAD-a. U Kini je PMI indeks menadžera nabave, kojeg sastavlja HSBC banka, i u rujnu, već 11. mjesec zaredom, ostao ispod 50 bodova.

Gospodarstvo eurozone zabilježilo je, pak, u rujnu najoštriji pad aktivnosti od lipnja 2009. godine. Tvrtka Markit objavila je da je ukupni indeks menadžera nabave (PMI) pao sa 46,3 na 45,9 bodova.U SAD-u je, pak, PMI indeks u rujnu ostao nepromijenjen na 51,5 bodova, što ukazuje na stabilan, ali nejak rast industrijske aktivnosti.

Međutim, ti loši makroekonomski pokazatelji nisu izazvali veći pad cijena dionica jer se ulagači nadaju ubrzanju rasta gospodarstva, nakon što su središnje banke, od SAD-a i Europe do Japana, dodatno olabavile monetarnu politiku. Ipak, na tržištu više ne vlada ni euforija, kakva je vladala prije tjedan dana kada je američki Fed najavio daljnje poticajne mjere.

- Na tržištu je sada najvažnije pitanje što slijedi? Ovo je klasičan rat između pokazatelja da se gospodarska situacija poboljšava i onih da se pogoršava“, kaže John De Clue, strateg u U.S. Bank. Ulagače zabrinjavaju i upozorenja kompanija o pogoršanju gospodarskih uvjeta u svijetu, zbog čega smanjuju procjene svojih budućih poslovnih rezultata.

Prema podacima Reutersa, dosad je 88 kompanija iz S&P 500 indeksa smanjilo procjene budućeg poslovanja, dok ih je samo 20-ak povećalo ili zadržalo postojeće procjene. Ta upozorenja na tragu su procjena analitičara u anketi Reutersa da bi u trećem tromjesečju, zbog slabosti najvećih svjetskih gospodarstava, zarade kompanija mogle pasti za otprilike 2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

I na europskim se burzama prošloga tjedna trgovalo vrlo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,1 posto, na 5.852 boda, a pariški CAC 1,4 posto, na 3.530 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,5 posto, na 7.451 bod. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna oslabio 0,5 posto, na 9.110 bodova.

20. travanj 2024 04:57