Svijet
StoryEditor

Klimatska politika je važno područje djelovanja vanjske politike

16. Lipanj 2015.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Njemačko-francusko-britanska inicijativa o klimatskoj politici pod nazivom Dan klimatske diplomacije (Climate Diplomacy Day) i ove se godine (17. lipnja), već drugi put, obilježava u mnogim zemljama EU i svijeta. Cilj ove manifestacije, koju su pokrenula europska veleposlanstva, jest podignuti društvenu svijesti o klimatskim promjenama i naglasiti nužnost zajedničkog djelovanja.

Njemačka, Francuska i Velika Britanija lani su povodom Dana klimatske diplomacije inicirale zajedničke projekte u više od 30 zemalja. I ove su godine u brojnim zemljama planirana tematska događanja, aktivnosti na socijalnim mrežama, komunikacija s medijima, okrugli stolovi, javni razgovori i sl., u što su uključena predstavništva triju zemalja. Tako će, primjerice, u Berlinu francusko i britansko veleposlanstvo organizirati raspravu na temu klimatske politike. Okrugli stol će se fokusirat na rješavanje konkretnih mjera za borbu protiv klimatskih promjena. Sudionici će govoriti o učincima klimatskih promjena na lokalnoj razini, predlagati političke mjere koje se provode na međunarodnoj razini te raspravljati o ulozi EU. U Parizu pak će taj dan obilježiti tako što će se veleposlanici zemalja članica EU, Islanda, Norveške, Švicarske te zemalja kandidatkinja EU u pratnji kolega provesti biciklima od Place Clemeceau do francuskog ministarstva vanjskih poslova gdje će ih primiti ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

Klimatske promjene predstavljaju jedan od ključnih izazova 21. stoljeća. Učinci se mogu osjetiti diljem planete i došli su do faze kada je hitno potrebno pridodati veću važnost ovoj temi u vanjskoj politici. Klimatska politika više nije samo od nacionalne i regionalne važnosti u okviru politike zaštite okoliša, već također utječe na sigurnosnu i energetsku politiku, čineći ga važnim područjem djelovanja vanjske politike. Međunarodna zaštita klime ključan je, stoga, zadatak vanjske politike. Njen je cilj pružiti potporu međunarodnoj klimatskoj politici, raspravljati o utjecaju klimatskih promjena na sigurnosnu politiku i uključiti se u dijalog s međunarodnom zajednicom za bolju zaštitu klime.

23. svibanj 2024 22:45